Od rođenja sam bila bucmasta, u razredu sam bila najkrupnija. Sa 24 godine imala sam 120 kg. Odlučila sam da smršam, i to uz lekarski nadzor. Mesec dana sam provela u bolnici, na posebnom režimu, i za to vreme skinula sam 17 kg. Po povratku kući, u narednih mesec dana, smršala sam još dva kilograma, a onda su počele muke. Imunitet mi je pao do te mere da su me sustigle sve žive bolesti: problemi s pritiskom, s holesterolom, pa i sa šećerom… Na kraju me je dotukao grip! Dva meseca nisam mogla ustati iz kreveta.Godinu dana sam se borila da povratim imunitet, oporavim se i počnem normalno da živim. Toliko sam se razočarala da nakon tog jednomesečnog boravka u bolnici doktore nisam videla narednu 21 godinu. Odustala sam od ideje da smršam i vratila se nezdravim navikama: glavni obrok mi je bio večera, prebogata ugljenim hidratima i testom… Ma, sve sam radila pogrešno!

STRAH ZA SVOJ ŽIVOT
U narednih dvadeset godina prikupilo se još 150 kg! Pretpostavljam da sam imala oko 250 kg, možda čak i oko 300kg – nije bilo vage koja bi mogla precizno da me izmeri. Strašno! Funkcionisala sam, mada otežano. Odavno sam uvela praksu da sve kućne poslove obavljam sedeći. Da bih prešla 300 m, trebalo mi je vremena i vremena, jer bih tri puta morala da stanem da se odmorim. Pritisak je znao da mi bude i 270/180. Ni sama ne znam kako sam se privikla na takav život. Što bi rekli – prepustila sam se. Ništa što su mi ljudi iz najbližeg okruženja pričali nije dopiralo do mene. Iz iskustva mogu reći da saveti, ma koliko bili dobronamerni, nemaju nikakav efekat dok se ”ne upali lampica”. Meni se upalila kada sam bukvalno osetila strah za svoj život! To je bilo pre tačno pet godina, 2012. godine.

PRVI ZNACI NAPRETKA
Za Program ishrane dr Gifing sam prvi put čula od žene koja je dolazila kod mene na masažu. Bila sam fascinirana rezultatima koje je postigla, bukvalno je uspela da preoblikuje svoje telo. Tako sam počela da čitam sve što se moglo naći na temu ishrane dr Gifing, ponajviše knjigu ”Mala škola fiziologije” i rešila sam da odem na pregled u centar.Nakon pregleda i razgovora sa lekarom i nutrucionistom u centru, iskrena da budem, u početku mi ništa nije bilo jasno, još manje logično. Početkom leta 2012. ušla sam u fazu da ne mogu da obujem papuče, a svaki pokret predstavljao mi je poteškoću. ”Počinjem s ishranom. Već posle dve nedelje desilo se nešto fascinantno. Spala mi je bila zavesa s garnišne, a imajući u vidu da mi je trebalo dva sata da je zakačim i da sam se silno umarala od tog posla, ovog put nisam htela ni da joj priđem. Trebalo je da mi svrati jedna drugarica, pa sam pomislila da nju zamolim za pomoć. Ipak, nešto mi nije dalo mira, te sam odlučila da se ipak popnem na tabure i zakačim zavesu. Nakon obavljenog posla shvatila sam da se nisam ni zadihala – da sam to nekako lako
uradila. To je bio prvi znak poboljšanja!

PERIOD STAGNACIJE
Kada sam skinula oko 100 kg, nastupila je stagnacija koja je trajala izvesno vreme, ali strpljivo sam čekala da se
proces mršavljenja nastavi. Najvažnije od svega, zdravstvene parametre dovela sam u normalu. Danas brojim nešto više od 140kg manje što predstavlja više od 50% moje ukupne mase i strpljivo čekam da na vagi ugledam dvocifren broj.

SAMA SVOJ MAJSTOR
Svu hranu sama pripremam, u prodavnici kupujem samo sirovine. Pravim, čak, i začine od sušenog i svežeg povrća. Imam više od 400 recepata koje sam sama osmislila. Inače, ujutru čim ustanem, popijem čašu mlake vode sa nekoliko kapi limuna. Sledi jutarnja šetnja od najmanje pola sata.
Nakon toga, mogu da kenem u novi dan.