Nutrigenetika

Zašto uraditi nutrigen testiranje?

 • Testiranje se radi jednom u životu!
 • Dobija se detaljnan jelovnik na osnovu rezultata vašeg DNK
 • Najbolja prevencija raznih bolesti
 • Jednostavno uzimanje uzorka – brisom iz usne duplje

Sve je zapisano u genima

 • Nutrigenetika podrazumeva jedinstven i individualan koncept ishrane i fizičke aktivnosti, prema rezultatu ispitivanja DNK.
 • Odgovor na pitanja koliko će nam biti jak imuni sistem, da li ćemo imati višak, ili manjak kilograma, kao i koliko smo skloni teškim oboljenjima leži u genima koje smo nasledili od roditelja.
  Razvoj nauke je jasno pokazao uključenost ishrane u veliki broj bolesti i poremećaja kao što su upalna stanja, kardiovaskularna oboljenja, dijabetes tip 2, karcinom kolona…
 • U mutacijama gena leži odgovor na to zašto neko lakše ostvaruje željenu telesnu težinu, a neko mnogo teže (bilo da je veća ili manja od normalne). Postojanje mutacije na nekom od gena odgovornih za metabolizam, dovešće do nastanka slabije reakcije organizma na režim ishrane i/ili fizičku aktivnost
 • Tako da, nutrigenetika je pojam koji opisuje uticaj naslednih osobina na odgovor organizma na specifični prehrambeni režim – što znači da rezultat koji dobijemo genetskim analizama možemo da iskoristimo da poboljšamo zdravstveno stanje i kreiramo jelovnik koji odgovara vašem dnk.

Cilj nutrigenetike

 • Cilj nutrigenetičkih istraživanja je rana detekcija rizika za razvoj bolesti i personalizacija prehrambenih preporuka za svakog pojedinca zasnovana na njegovom genskom sklopu.
 • Postići koncept individualne ishrane odnosno dati odgovarajuće preporuke za konzumiranje hrane i dodataka ishrani na osnovu genetičkog profila osobe, glavni je cilj nutrigenetike.
 • Genetički profil se može proceniti na osnovu genetičkih testiranja pri rođenju i tokom života.
  Starost, pol, način života, fenotip i genotip određene osobe, zajedno doprinose njenim prehrambenim potrebama i odgovoru na određenu hranu. Sve ove osobine se uzimaju u obzir prilikom kreiranja jedinsvenog režima ishrane, kao i odgovarajuće sportske aktivnosti.
 • Nova istraživanja uticaja individualizacije u ishrani, pokazuju da savet koji je usmeren prema određenoj osobi s obzirom na njene individualne parametre, promene životnih navika i okolinu je mnogo je efikasniji u poređenju sa opštim savetima i dijetama.

Šta se ovim genetskim analizama može otkriti?

Da li naše telo dobro metaboliše masti ili ugljene

Koja fizička aktivnost i vrsta sporta je za mene

Da li smo skloni gojenju na osnovu unosa ugljenih hidrata ili zbog unosa masti?

Proverite nosite li genski rizik za kardio-vaskularne bolesti (infarkt miokarda, moždani udar…)

Da li nosite rizik za dijabetes, Insulinsku rezistenciju, ili policističke jajnike

Da li postoje bolesti sistema za varenje

Da li postoje urinarne infekcije

Kome je namenjana nutrigenetika?

Nutrigenetika je namenjena svim starosnim dobima, prvenstveno osobama koje imaju obolele članove porodice od raznih metaboličkih poremećaja (gojaznost, dijabetes, povišeni holesterol…)

Kako izgleda testiranje?

Uzimanje uzorka DNK je brzo i bezbolno.

Uzorak se uzima brisom iz bukalne sluznice (usne duplje). Rezultat se dobija od 7-10 dana.

Personalizovana ishrana i prevencija bolesti

Nutrigenetika je postala zvezda vodilja u rasvetljavanju pozadine između različitih vrsti namirnica i kako one utiču na naš organizam.

Očekuje se da će u budućnosti nutrigenomika značajno uticati na prevenciju i lečenje bolesti povezanih sa ishranom.

Koncept personalizovane ishrane bi trebalo da prilagodi ishranu individualnim potrebama svakog pojedinca, kao i da optimizuje zdravlje i umanji rizik obolevanja od različitih bolesti. U poslednje vreme sve češće govorimo o interakciji životnog stila, ishrane i gena. Intezivirana su proučavanja delovanja sastojaka iz hrane na ekspresiju gena.

Najčešće se polazi od činjenica da sastojci iz hrane mogu uzrokovati razvoj oboljenja, te da efikasnost prehrambenog režima zavisi od genetske osnove pojedinca kao i od njegovog zdravstvenog stanja.

Danas se ta saznaja primenjuju u prevenciji i lečenju kardiovaskularnih bolesti, artritisa, osteoporoze, Alzheimerove bolesti, različitih vrsta raka i dijabetesa.

Nutrigenetika i sport

Nutrigenetika i gojaznost

Ostali pregledi

Video izjave pacijenata

Online zakazivanje pregleda