Htela bih ukratko da ispričam svoje iskustvo. Imam 49 godina i muža od 52. Zajedno smo dve ipo decenije i imamo troje već odrasle dece. U avgustu odlazimo na odmor i to je naš ustaljeni ritam koji pratimo svake godine. Sada su deca samostalna, a mi slobodni da probamo nove stvari. Ja sam nedavno ušla u menopauzu i to sam doživela kao najveći životni poraz. Uvek sam bila zdrava. Nisam posećivala lekare osim redovnih ginekoloških pregleda i preventivnog pregleda grudi, a sad sam za samo nekoliko meseci postala „žena s one strane“.

Momenat saznanja da sam u menopauzi bio je zastrašujuć za mene. Teško je objasniti, ali se više nisam osećala kao žena, a libido kao da je iščezao. Muž bi mi ponekad davao znake da bi želeo da imamo odnos, ali sam se pravila luda, jer nisam znala kako da mu kažem da je sve to odavno iza mene. Ugojila sam se i promenila figuru, nije bilo šanse da uđem u farmerke i drugu omiljenu garderobu.

Kada su počeli talasi vrućine, u bilo koje doba dana i noći, bila sam loše volje i histerisala bih za svaku sitnicu. Imala sam nesanicu, a dani su mi postali nepodnošljivi. Stidela sam se svog tela i teškog mirisa znoja koji sam jedva obuzdavala korišćenjem antiperspiranata u ogromnim količinama.

Otišla sam kod svog ginekologa (muškarca), koji mi je rekao da je sve to normalno i da će tegobe vremenom proći. Nalaz je bio uredan, a sve ostalo je stvar prirode, kako je rekao.

Mučila sam se nekoliko meseci, a onda smo otišli na pomenuti odmor. U kolima sam skoro neprekidno imala toplotne talase, a klima bi mi zaledila celo telo. Glava mi je bila mokra, koža naježena i sama sebi sam užasno smrdela. Moj odmor iz snova, pretvorio se u pakao kome nisam videla kraj. Od kupaćeg kostima i naslaga sala koje su kipele iz njega, do razdražljivosti i nesanice, pa sve u krug. Naterala sam muža da se vratimo kući nekoliko dana pre isteka aranžmana.

Zakazala sam termin u Beogradu i naišla na odličan prijem od strane doktorke Gifing. Ubrzo sam primenila terapiju koji mi je prepisala i osetila olakšanje odmah nakon primene hormona. Promena je bila značajna, pa sad ne mogu da verujem da sam dozvolila da prođe toliko protraćenog vremena pre nego što sam potražila pomoć.

Sad mi se dešava da kad negde u gradu vidim ženu zajapurenu s lepezom, priđem joj i ponudim vizit kartu ordinacije dr Gifing.