47 godina

U menopauzu sam ušla sa 37 godina, nakon teškog razvoda i problema sa starateljstvom nad dvoje dece. Iako sam već neko vreme imala problema s ciklusom, prvi simptomi su bili zastrašujući. Posle dva meseca kašnjenja menstruacije, dobila sam čuveni „talas vrućine“ u najhladnijem danu te godine. Sve je počelo odjednom, jezivim osećajem po celom telu u vidu trnaca, naježenosti i zbunjenosti, a onda me je oblio znoj od glave do pete. Imala sam osećaj kao da je eksplodirala ogromna toplotna bomba u mom telu, a onda me je uhvatila drhtavica. Sva garderoba, ispod kaputa, bila je mokra od znoja, a ja sam se tresla od zime. Nekoliko minuta kasnije pojavio se i drugi talas, a ubrzo zatim i sledeći. Mislila sam da sam smrtno bolesna, jer sam, po prvi put, osetila ovakvu vrstu tegobe, pa mi apsolutno nije palo napamet da sve ovo ima veze s hormonima i menopauzom koja je došla niodkuda. Kako tegobe nisu prolazile, već se ova agonija produžavala, otišla sam na razne preglede, da bi me tek treći lekar uputio na ispitivanje hormona. Tada mi je rezultat FSH hormona bio 98, a trebalo je da bude nizi od 16. Ginekolog mi je rekao da sam ušla u menopauzu i da je to sasvim normalno, iako je poranila. Prema njegovim rečima, trebalo je da se pomirim s tim, a tegobe će proći vremenom i da je dobro što sam rađala, jer više neću biti sposobna “za to”.

Potpuno šokirana, izašla sam iz ordinacije bez ikakvog saveta šta dalje. U narednih nekoliko meseci postala sam depresivna, dobila sam salo na stomaku i pojasu i izgubila motivaciju za život. Osećala sam se potpuno bespomoćno. Imala sam nesanicu uz neprestano preznojavanje.

Pogledala sam sve reklame za proizvode koji bi mogli da pomognu u rešavanju ovih problema i pila sam šta sam stigla, ali bez željenih rezultata. Sve se svodilo na to da jednu noć spavam, a onda četiri noći ne mogu i tako unedogled. Jednog dana imam dva valunga, sledećeg dvadeset dva.

Počela sam svakodnevno da perem posteljinu i spavaćicu, a život mi se pretvorio u depresivni košmar.

Pre sedam godina, prisustvovala sam jednom organizovanom druženju moje firme, čisto da bih udovoljila šefu, koji voli da smo svi na okupu. Nisam se dobro osećala, znojila sam se i bila nervozna zbog svakog talasa vrućine, a imala sam utisak da mi i najmanja sitnica može izazvati toplotni talas. Prišla mi je koleginica i pitala da li sam dobro, s obrizom da sam bila crvena u licu i vratu, sva mokra od znoja. Nakon kraćeg razgovora, uputila me je na doktorku Gifing kod koje sam otišla na pregled. Posle mnogih analiza i pregleda, dobila sam sintetsku hormonsku terapiju koju i dalje redovno koristim. Više nemam tegobe i imam uredan menstrualni ciklus. Ponovo sam raspoložena i zadovoljna sobom.