“Od 86 do 68!“

Tokom proteklih par godina, bezuspešno sam pokušavao da se borim protiv procesa starenja koji za sobom donosi usporeni metabolizam I promenu celog tela… Kao I svaki čovek, moje porcije za obrok su bile različite u zavisnosti od vremena I gladi koju osećam ali sam usled nagomilavanja masnoća osetio sam potrebu za smanjenjem svojih porcija a sve u cilju gubljenja kilograma. Istina, imati sve obroke u određeno vreme je bio veliki izazov za mene I iskreno nisam mnogo obraćao pažnju na to da moram imati tri glavna obroka tokom dana. Obično sam preskakako ručak a za večeru bih se prežderavao. Iako sam jeo sve manje I manje porcije, polako sam dodavao kilogram po kilogram do najužasnijih 86!

Kada sam u svojoj 47 oj godini dostigao gore pomenuti broj kilograma, shvatio sam da se ne mogu sam boriti protiv Majke Prirode I da je vreme da potražim stručnu pomoć.

Kada nemaš dovoljno znanja u određenom domenu moraš potražiti I pronaći ljude koji znaju know-how mehanizam… to sam pronašao u timu dr Ane Gifing.

Tačno 10. Avgusta 2016. godine odlučio sam da posetim Centar koji se bavi problemima metabolizma I programom ishrane. “Okidač” za posetu Centru je bila moja supruga Simona koja je čula dobre preporuke za doktorku Anu Gifing. Simona je godinama davala šanse zapadnim klinikama I dijetama koje nisu ulivale poverenje, ali je po prvi put želela da svoje zdravlje poveri doktorki Gifing bez pogovora.

Prateći njen entuzijazam, moju pažnju su privukli visoki profesionalizam u lečenju pacijenata kao I jasno objašnjena stručna literatura koju je doktorka pisala kao i izlagala na raznim kongresima širom sveta. Bez daljeg odlaganja, rešili smo da zakažemo pregled u Centru dr Gifing.

Neću detaljno ulaziti u sam tok pregleda… ali želim da pomenem da smo pored mnošta pretraga I testiranja u Centru dr Gifing dobili jasna I precizna objašnjenja koja su vezana za moju neuspešnu samostalnu borbu sa nevidljivim neprijateljem.

Pored toga što doktore ne posećujem, osim ukoliko nije baaaš neophodno, ovog puta sam bio izuzetno impresioniran kristalno jasnim argumentima I objašnjenima “gde sam sada I gde bih trebao da budem “ što se tiče mog tela I zdravlja. Iako sam više skeptik nego optimista, sve ove pretrage I objašnjenja su mi ulili poverenje da sam na pravom mestu sa pravim profesionalcima.

Onog trenutka kada sam usvojio Hrono-dijetu I principe ishrane pod stručnim okom dr Gifing I njenog tima, prvi rezultati su se uskoro pojavili. Imati tako obećavajući I dobar početak naterali su me da sam sebi obećam da neću odustati, da se radi o prilici koja se dobija jednom u životu. Vreme je da istrajem u borbi zajedno sa dr Gifing timom.

Postoje dva glavna cilja koja sam usvojio u Programu dr Gifing:

    1. Hrono dijeta – I pre samog pregleda sam imao neku ideju šta bi trebalo jesti a šta izbegavati, ali sam na samom pregledu naučio tačne smernice ŠTA smem da jedem na osnovu testa intolerancije i vreme kad je preporučljivo konzumirati određene namirnice. Ovo poslednje je krucijalni faktor u borbi koji do tada nisam znao. Tajming I nepreskakanje obroka su promenili sve!!
    2. Sportska aktivnost – Nikad nisam znao tačno značenje izreke “u zdravom telu zdrav duh”! Vežbanju sam pristupao proizvoljno kako se osećam a nikako ciljano. Ovog puta, želeo sam da uradim ispravno. Krenuo sam sa trčanjem, posle mnooogo godina (pre deset godina učestvovao sam na Vienna Half maratonu kao početnik). Na početku nisam mogao da trčim duže od 100 metara a da se ne umorim I ostanem bez daha. Nisam odustajao, I korak po korak stigao sam do prvog kilometra… onda do prvih pet km pa deset km I tako dalje. Sada mogu ponosno da kažem da sam do sada istrčao 2.000 km sa parcijalnim programom treninga I da sam u ovih 18 meseci dan po dan bez obzira na zimu ili leto, bez obzira da li je moj radni dan ili vreme odmora, da li je asfalt ili šuma… rekao sam sebi TI TO MOŽEŠ!! Nema prostora za izgovore I za izbegavanje vežbanja ( manjak vremena, preveliki obim posla, odlaganje…). Znao sam da mogu da nađem dovoljno vremena za vežbanje, imam dovoljno energije I psihičku snagu da istrajem I da ono što je nekada bilo nemoguće sada postane veoma moguće!

I tako, jednostavno rečeno, u periodu od samo jedne godine, zamenio sam brojeve u svojoj kilaži I od famoznih 86 došao sam na 68 kilograma!

Jednom kada sam dostigao taj broj kilograma (I sve povoljnosti koji idu uz njih… od 26 odsto masti na 9 odsto masnoća) ponovo sam postao “zavisnik” o zdravom životu. Aktivno sam se bavio sportom I ponovo sam tražio nove izazove u tom domenu. Istrčati deset kilometara za manje od 60 minuta ili istrčati polu – maraton (Beograd, 21.4.2018…. bila je diiiivna trka) kao da je bilo nedovoljno za moju novu fizičku spremnost…

Prošlog leta saznao sam za IronMan takmičenje. Ovo saznanje je bilo kao kada bacite seme u plodnu zemlju… odmah sam odlučio da makar probam. Za početak morao sam da naučim da efikasno plivam, pored biciklizma I trčanja. Trebalo mi je skoro šest meseci treninga pre nego što sam stekao samopouzdanje da sam spreman… I pre par dana USPEO SAM!! Učestvovao sam po prvi put u IronMan 70.3 (milja) I uspeo sam da završim izazov do kraja bez bilo kakvog pritiska da moram osovojiti medalju. Sa ponosom mogu reći da je ovo bilo jedno od najvećih izazova u mom životu. Tokom osam sati intenzivnog napora kada sam završio 113 kilometara (1.9 kilometara plivanja, za mene prvi put u otvorenim vodama bez odela za ronjenje + 90 kilometara vožnje bicikla na brdovitom terenu + 21.1 kilometar trčanja na 30 stepeni, jednostavno jedna fizička aktivnost za drugom), pomislio sam… kako bi najbolje bilo opisati šta se to u meni promenilo od tog famoznog datuma 10.8. 2016.? Jednostavno rečeno UPORNOST I IZDRŽLJIVOST!

Onaj ko bude shvatio I pratio savete dr Gifing će videti cilj. Ipak samo onaj ko bude prihvatio te savete I principe kao stil života će doći do cilja!

I to je poenta celog programa! Nije pitanje da imaš sreće već je pitanje sa sam sebi sreću stvoriš. Nije poenta tri ili šest meseci iskustva u programu dr Gifing već je poenta živeti po pravilima programa koji će ti promeniti život.

Smatram sebe srećnim što sam imao prilike da upoznam dr Gifing I njen tim. Svako od nas vodi svoje bitke ali samo us pravu podršku možemo izaći kao pobednici!

 

BUDI POBEDNIK!

POBEDNIK JE UVEK SPREMAN ZA NOVE IZAZOVE. GUBITNIK BEŽI OD IZAZOVA.

POBEDNIK KAŽE “SVE SE MOŽE URADITI SA MALO STRPLJENJA!” GUBITNIK KAŽE “NE MOŽE SE URADITI DOVOLJNO BRZO”.

POBEDNIK GLEDA ŠTA SVE MOŽE DA BUDE. GUBITNIK VIDI SAMO ONO ŠTO JE MOGLO BITI.

POBEDNIK UVEK PROBLEM PRETVARA U PRILIKU. GUBITNIK VIDI PRILOKU ALI OSEĆA DA SE PREVIŠE TEŠKO DOĆI DO NJE.

Za one koji koji svaki problem preokrenu u svoju pobedu – bez obzira koliko mala I bez obzira koliko velika – ta osoba je POBEDNIK!

Nisam napisao svoju priču da bih reklamirao sebe ili doktore i ne tražim ništa za uzvrati. Jednostavno, osetio sam potrebu da podelim svoje iskustvo I iskrenu zahvalnost doktorki Ani Gifing I celom njenom timu za doprinos koji su imali mom životu.

Moja priča neka služi kao iskreni poziv ljudima da veruju u sebe I u svoje mogućnosti!

Hvala vam za sve, od jednostavnog pacijenta do jedinstvenog pobednika!

 

Decebell Tudor