Znala sam da ulazim u menopauzu nekoliko godina pre nego što je nastupila. Kada sam primetila prve znake, konsultovala sam ginekologa, koji mi je to i potvrdio na pregledu.

Kako je vreme prolazilo, pojavljivale su se razne tegobe. Nije bilo izraženih talasa vrućine, ali sam patila od nesanice i razdražljivosti. Bila sam plačljiva i zabrinuta. Počele su da mi se gomilaju masti na stomaku, pa sam za kratko vreme nabacila petnaest kila. Nisam mogla ništa da obučem, što me je činilo veoma depresivnom. Od jutra do večeri sam bila naduta i prepuna gasova, što je dodatno uticalo na moje već loše raspoloženje i odsustvo samopuzdanja.

Bez obzira na hranu koju sam jela, neprestano sam puštala vetrove. Uskoro je to postala moja najneprijatnija tegoba, jer je nisam mogla kontrolisati ni na javnim mestima. Pokušala sam sa raznim probioticima i preparatima koje reklamiraju, ali bez efekta. Iz nekog nejasnog razloga, bila sam protiv hormonske terapije, ali kad sam pročitala tekstove doktorke Gifing i porazgovarala s njom, ipak sam se odlučila za bioidentičnu nadoknadu.

Trećeg dana terapije sam osetila psihičko poboljšanje, a posle nedelju dana mi je i stomak splasnuo, a gasovi su prestali. Uz njenu pomoć sam smršala, vrativši se u svoj standardni konfekcijski broj 36. Ne nameravam da prekinem s terapijom, već sam se zarekla da ću je koristiti, prema savetu doktorke Gifing, sledećih 100 godina, potpuno bezbrižna.