Zdravi izbori olimpijskog šampiona
Novi dijamant u našoj hrono biblioteci je „Preokret“ – autobiografija olimpijskog šampiona Branislava Mitrovića.

Golman vaterpolo reprezentacije Srbije je sasvim iskreno pisao o svemu kroz šta je proteklih 20 godina prolazio, gde je pravio greške i šta je iz njih naučio. A želeo je da i ostali iz toga nešto nauče. Jedan od bitnih preokreta dogodio se kada je Mitrović prešao na program ishrane dr Gifing, zato čitavu rekapitulaciju njegove dosadašnje karijere prate i komentari našeg nutricioniste dr Jova Kneževića, koji čitaocu pomažu da razume procese u telu svakog pojedinca, pa i vrhunskog sportiste.

Bane je nekoliko meseci pred svoj 30. rođendan počeo da oscilira u težini, što ga je činilo nervoznim i nije mogao da se dovoljno fokusira na treninge i mečeve. Bio je u klubu gde je dobio šansu da iskaže svoj pun potencijal, a često su ga morile misli da li će imati snage za trening ukoliko ne jede dovoljno ili će se osećati tromo i sporo zbog kojeg kilograma viška.

Pomislio je da je alergičan na neku namirnicu ili na neke proizvode, pa da zbog toga ne može da uravnoteži ishranu.

Na preporuku prijatelja došao je na pregled u Centar dr Gifing i evo šta je o tom prvom susretu u svojoj knjizi napisao:

„Prvi put sam tada uvideo da je vrlo važno uzeti podatke od pacijenta, kako bi dijeta bila što bolje prilagođena mojim potrebama, ali i željama. Doktorova prijatnost i stručnost privukli su me i zainteresovali da dam šansu nekoj novoj ishrani.

Svidela mi se priča, imala je logičnosti, a pri tom sam bio očajan. Želeo sam nešto da promenim u svojoj ishrani, da uvedem nešto novo. Nešto što će mi pomoći da budem bolji.

Od Novog Sada do Egera sam samo razmišljao o toj ishrani. Bio sam čvrsto rešen da probam.

Usledio je veliki šoping i reorganizacija.

Prvi put u životu sam sebi počeo da spremam hranu, pre svega večeru. Meso je počelo da ima mnogo bolji ukus.“

Iako je u to vreme živeo sam u Mađarskoj i kao Vojvođanin bio veliki gurman, Bane Mitrović se brzo navikao privikao na novi režim ishrane. Nekoliko meseci kasnije – sa nacionalnim timom Srbije osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Kazanju i bio proglašen za zvanično najboljeg golmana planete.

„Bio sam sit, ali nisam osećao nadutost i težinu u stomaku. Jer nisam imao ograničenja u obrocima. Jeo sam dok mi organizam ne kaže „dosta“.

U početku mi je to bilo vrlo čudno.

Razmišljao sam da li sam dovoljno jeo. To je bilo upravo zbog toga što sam ranije nakon ručka osećao neku težinu u stomaku i to mi je bio signal da sam sit. Trebalo mi je malo da se naviknem na to da sam sit, a da mi stomak nije naduven„, opisao je Branislav u „Preokretu“.

Bane je shvatio da osim vežbanja u bazenu i teretani, još nešto može da učini za sebe i svoje telo, kako bi njegovi rezultati bili bolji, a da njegov organizam ne bi trpeo.

Jasno je da su svi vrhunski sportisti u današnje vreme uvek dobro fizički spremni, a vrlo često pobeđuje onaj ko u presudnim trenucima ima bolju koncetraciju i može da donese ispravnu odluku. Čak i na taj segment se kod Mitrovića reflektovala blagodet programa hrono ishrane.

„Prvo što sam osetio od kada sam počeo ovako da se hranim, bilo je da mogu mnogo duže da iždrzim trening visokog intenziteta, iako mi je već bilo 30 godina. Kad bih se jako umorio u toku treninga, malo bih se odmorio i mogao sam opet. I tako nekoliko puta u toku treninga.

Ranije jednom kad bih se umorio, za mene bi to otprilike značilo kraj treninga. Sad mi je to bio maltene početak. Potpuno je nestao onaj osećaj kad posle trećeg vezanog treninga dođeš na četvrti, pa su ti ruke teške kao da su od kamena, a noge kao balvani.

Kasnije sam saznao i razlog tome: ovom ishranom se održava bazna sredina u organizmu.

U toku nekog rada ili trening kao produkt u mišićima se javlja mlečna kiselina. Još ako jedete sve i svašta i kad god vam padne na pamet, onda vi dodatno zakišljavate organizam. Kada zakišeljavate organizam i ne date mu vreme ni pravi materijal za oporavak, svi ti štetni produkti ostaju u mišićima i dodatno otežavaju rad i kretanje.

S druge strane, praveći baznu sredinu u organizmu omogućava mu se da mlečnu kiselinu brzo regeneriše i na taj način ubrzava oporavak, ne samo mišića nego celog organizma“, napisao je Branislav Mitrović.