Ultrazvučni pregled

Ultrazvučni pregled dojki

Ultrazvučni pregled dojki predstavlja potpuno bezbolnu i neinvazivnu dijagnostičku metodu koja daje precizan uvid u stanje tkiva dojki i pazušnih regija. Radi se u cilju rane dijagnoze (skrininga) i diferencijalne dijagnoze mekotkivnih (tumoroznih) i cističnih promena u dojci.

Kako se izvodi?

Pacijentkinja/pacijent leži na krevetu za pregled, nakon čega lekar stavlja poseban gel na površinu ultrazvučne sonde. Sonda je mali plastični uređaj koji šalje i prima ultrazvučne talase i postavlja se na dojke pacijentkinje/pacijenta i nakon toga u pazušnu jamu. Gel ima ulogu da poboljša provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između kože i sonde.
Pregled traje oko 30 minuta.
Posle pregleda možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.
Ukoliko se otkriju promene u tkivu dojki ili pazušnih jama, pacijent se, po potrebi, upućuje na dalje dijagnostičke preglede.

 

Kome se preporučuje ultrazvučna dijagnostika?

Ultrazvučni pregled se preporučuje kao prva dijagnostička procedura u ranom otkrivanju (skriningu) raka dojke u žena svih dobnih grupa, pa i u trudnica.
Pregled nema kontraindikacije i poželjno ga je raditi jednom godišnje.
Po potrebi, ako ima nekih promena u strukturi tkiva, pregled se može, bez ograničenja ponavljati i više puta godišnje.
Nastale promene mogu biti posledica hormonskog disbalansa pa se pacijent, po potrebi, upućuje na pregled kod endokrinologa.
Ovaj pregled nije ograničen samo na žensku populaciju, već se radi i u muškaraca u diferencijalno dijagnostičke svrhe.
Preporučuje se da svaka žena posle navršene 25-e godine života jednom godišnje radi ovaj pregled.

Kada obaviti ultrazvučni pregled

Preporučuje se da se pregled obavi u periodu od 7. do 10. dana menstrualnog cilusa (7. do 10. dana od prvog dana menstrualnog krvarenja).

 

Zbog čega se radi?

– da bi se utvrdila razlika između benignih od malignih-zloćudnih tumora, solidnih od cističnih promena…
– u cilju ranog otkrivanja (skrininga) malignog tumora dojke (uz palpatorni pregled dojki, mamografiju i magnetnu rezonancu).
– kod muškaraca u cilju određivanja porekla promene na dojci ili praćenja karakteristika neke promene.

Pregled na godišnjem nivou

Pod uslovom da nema vidljivih strukturnih promena na tkivu dojke pregled se preporučuje jednom godišnje.
Ukoliko to nije slučaj, kontrolni ultrazvučni pregled je potrebno obavljati više puta u toku godine.

 

Ne postoje rizici

Ultrazvučni pregled dojki je je potpuno neškodljiva, efikasna i bezbolna metoda i ne nosi nikakav rizik.

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde

Ultrazvučni pregled štitne žlezde predstavlja potpuno bezbolnu i neinvazivnu dijagnostičku metodu koja daje precizan uvid u stanje tkiva štitne žlezde.
Pomoću ultrazvučne metode mogu se dijagnostikovati sve promene u veličini i strukturi štitne žlezde. Color doppler pruža kompletan izveštaj o stanju prokrvljenosti tkiva.
Ukoliko se otkriju promene na žlezdi, pacijent se upućuje na pregled kod endokrinologa radi dalje dijagnostike kao što su laboratorijske analize hormona štitne žlezde, scintigrafija,…

Kome se preporučuje ultrazvučna dijagnostika?

Ultrazvučni pregled se preporučuje svim osobama koje imaju genetske predispozicije, onima koji imaju prekomernu težinu ili hormonske poremećaje (PCOS), ljudima koji pate od dijabetesa, kao i ženama u menopauzi, svima koji su pod svakodnevnim stresom, imaju tegobe pri gutanju ili bolove u vratu, osobama koje osećaju veliki umor i manjak energije, ili im opada kosa.

Pregled na godišnjem nivou

Pod uslovom da nema promena na tkivu štitne žlezde i da je hormonski status u granicama normale, pregled se preporučuje jednom godišnje.
Ukoliko to nije slučaj, kontrolni ultrazvučni pregled je potrebno obavljati više puta u toku godine.
U Centru dr Gifing, pacijenti kod kojih postoje promene na štitnoj žlezdi, dobijaju savet od lekara i preporuku odgovarajuće suplementacije koja znatno doprinosi zdravlju štitne žlezde. Posle toga lekar ih upućuje kod strukovnog nutricioniste kako bi dobili individualne i precizne savete pravilnog režima ishrane koji može pomoći i sprečiti dalji razvoj bolesti.

 

Ostali pregledi

Video izjave pacijenata

Online zakazivanje pregleda