Beli luk potiče iz srednje Azije, a raširen je svuda po svetu. Od davnina se smatra lekovitim. U kulinarstvu se najčešće koristi svež, ali može biti i u sušen. Specifičnog je ljutog ukusa, a u kuhinji postaje sladak i gubi se miris.
Lekovitost potiče od 100 jedinjenja sumpora koji se nalaze u njemu. Žvakanjem, alin, jedno od sumpornih jedinjenja prelazi u alicin, jedinjenje od kojeg potiče miris belog luka, potom alicin prelazi u ajoen, jedinjenje koje je takođe lekovito. Termičkom obradom inhibira se formiranje alicina i smanjuje se lekovitost ovog jedinjenja.

 

Beli luk sprečava zgrušavanje krvi, grupisanje trombocita na zidove arterija i samim tim sprečava rizik od infarkta. Ova namirnica je antikoagulans i može znatno da uspori zgrušavanje krvi. Beli luk ima sličan biološki mehanizam kao aspirin, dovodi do blokiranja supstance tromboksan, koja otežava slepljivanje trombocita, što je najvažniji korak u formiranju tromba. Tri češnja belog luka mogu povoljno delovati protiv krvnih ugrušaka.
U narodnoj medicini beli luk se koristi kod povišenog krvnog pritiska. Naučnim istraživanjem došlo se do saznanja da beli luk sadrži supstancu adenozin koja dovodi do opuštanja glatkih mišića krvnih sudova i njihovog širenja, usled čega dolazi do snižavanja krvnog pritiska.

U jednom naučnom  eksperimentu, pacovima koji su imali oštećenu sluznicu želuca,  data je određena količina belog luka. Supstance u belom luku dialil – disulfid i alicin, dovele su do toga da se smirila promena na sluznici  pacova .
Beli luk ima i antikancerogena svojstva. Kvarcetin, ahoin i dialil- disulfide, deluju protiv agensa kao što su nitrozamini i aflatoksin, koji su u korelaciji sa rakom želuca, pluća i jetre.
Efikasnost belog luka ogleda se i kod virusa, bakterija i gljivica. Alicin blokira enzime koji  ove organizme osposobljavaju da napadaju  i oštećuju tkiva.

Pored velikog povoljnog dejstva na zdravlje, zapaženo je i to da beli luk  deluje i na raspoloženje. Nemački israživači su dali ispitanicima  na korišćenje beli luk i pratili su da li on zaista deluje na raspoloženje. Osobe koje su ga koristile, osećale su se vidno bolje. Došlo je do podizanja raspoloženja, manje napetosti, umora, uznemirenosti i razdražljivosti.

Zbog svog mirisa, korišćenje belog luka se svodi na minimum. Neprijatan miris izlučuje se iz tela disanjem i kroz kožu. Da bi se izbegao neprijatan miris, a unela lekovita doza belog luka, mogu se kupiti suplementi belog luka u obliku kapsula, softgel kapsula, u vidu tableta ili kao luk u prahu.

Marija Stajić, nutricionista