“Gojim se, a zdravo se hranim. Sve mi se skuplja oko stomaka. Jedem voće, pirinač, pijem sokove bez šećera, ne večeram, malo jedem, a dobijam masti oko stomaka”.
Ove rečenice se često mogu čuti na nutricionističkom pregledu. Iz ovih izjava se mogu primetiti greške, a kada se na ovo doda još i stres, višak masti je zagarantovan.

Ukoliko ne unosimo dovoljno hrane, usporavamo bazalni metabolizam. Ako ne obezbedimo tri dobro izbalansirana obroka, ne činimo dobro našem telu, već naprotiv, ostavljamo prostor da gricnemo nešto što se upravo istog trenutka može zalepiti na naš stomak.

Da bi izbegli višak masti moramo korigovati neke navike. Velika zabluda je korišćenje voća u velikoj količini!  Moramo priznati da je voće veliki izvor vitamina, antioksidanata, ali isto tako sadrži i veliku količinu šećera. Lepo, slatko, koloritno, da, kao takvo se jede upravo zato što nam pruža sladak ukus u ustima. Bez brige, voće se može koristiti, ali prednost treba dati voću sa manje slasti. Kupina, malina, borovnica, jabuka treba da bude vaš izbor, a voće sa dosta šećera, kao što su dinje, lubenice, grožđe i slično treba isključiti ili ograničiti. Neophodno je voditi računa i o količini voća, neka vam mera bude vaša šaka, a vreme kada unosite voće je od 16 do 18 časova.

Kako stres utiče na masti oko stomaka?

Kada smo pod stresom telo oslobađa hormon koji se naziva kortizol. Dokazano je da ukoliko se oslobodi kortizol u krvni sistem, postajemo manje osetljivi na leptin, hormon koji mozgu poručuje da smo siti. Kada se to dogodi, onda jedemo više šećera. Dolazi do usporenja bazalnog metabolizma i do većeg unosa praznih kalorija. Stres takođe može dovesti do insulinske otpornosti i samim tim dolazi do gomilanja masti. Dolazi do gubitka mišićne mase, a tkivo visceralne stomačne masti se uvećava, od čega osobe dobijaju oblik jabuke, takozvano gomilanje sala oko stomaka. Kod osoba sa stresom dolazi do sindroma noćnog jedenja, koje dovodi do manjeg jutarnjeg apetita, a većeg prejedanja noću.

Postavlja se pitanje, na koji način ukloniti masti oko stomaka?

Veoma je jednostavno, uz malo truda i nekoliko koraka dobijamo za par nedelja željenu figuru.

Korak broj 1

Napraviti plan obroka. Doručak je veoma važan, može da bude kaša od amaranta sa kiselim mlekom, ručak protein, komad mesa sa salatom, večera piletina sa grilovanim tikvicama. Ukoliko preskočimo obrok, usporićemo bazalni metabolizam, pravilno kombinujte namirnice i  pravite odgovarajući razmak između obroka i viška neće biti.

Korak broj 2

Fizička aktivnost, ali ne kao što mislite, neke naporne vežbe, već šetnja u kombinaciji brzog i sporog hoda, pre doručka, doprinosi  gubljenju kalorija.

Korak broj 3

Kupovina. Velika dilema, šta kupiti, krenuli ste po jedno, a tamo vam se nudi veliki broj namirnica. Daleko od očiju, daleko od srca, iskoristite to i suzite izbor odlaskom na pijacu, tamo ima dosta svežeg povrća, začina, ribe, jaja, sira i mesa.

Korak broj 4

Koristite namirnice koje ubrzavaju bazalni metabolizam. Dokazano je da senf, đumbir i ljuta paprika pospešuju bazalni metabolizam, limun i zeleni čaj nam takođe mogu pomoći. Napravite zeleni čaj sa limunom i đumbirom i popite pre obroka.

Korak broj 5

Manje stresa. Joga, meditacija, duboko disanje, mogu doprineti manjku stresa. Magnezijum, vitamin C, cink i kompleks vitamina B mogu dovesti do ublažavanja stresa.

Korak broj 6

Slatkiše, voćne sokove bez šećera, slane grickalice, obavezno eliministi iz ishrane, pored stresa igraju najvažniju ulogu u nastanku masti oko stomaka. Neka vam zdrava grickalica bude šaka sirovih badema ili lešnika 2 do 3 puta nedeljno.
Postavite sebi cilj i težite ka ostvarenju istog. Uz malo truda i strpljenja dobićete ono što želite. Samo hrabro, navike su tu da bi se menjale.

Uradite test intolerancije na namirnice! Uklonite sve one koje vam smetaju iz ishrane.

Marija Stajić, nutricionista