Upoznajte hlorelu!

Većini naroda sa zapadne strane sveta nisu poznate slatkovodne i morske alge, jer nisu naviknuti na njihovu svakodnevnu upotrebu. Čudan im je njihov miris, ukus i kvalitet. Ipak, na pravi način skuvane i unesene u ishranu postepeno, te biljke postaju pravi specijalitet i sastavni deo zdravog načina ishrane. Pre nego što se odlučite da okusite neku od algi, savetuje se da u početku počnete sa nekom koja ima blagu aromu i finiji sastav. Zato je tu hlorela!

Super hrana

Hlorela je jednoćelijska slatkovodna alga koja odavno u svetu nosi epitet super hrane, zbog bogatstva vitamina, minerala i velike koncentracije hlorofila u svom sastavu. Njeno ime potiče od grčke reči chronos što u prevodu znači zeleno, što samim tim opisuje njenu boju koja je takva usled velikog sadržaja hlorofila. Najveći izvoznici hlorele su Kina, Japan, Koreja i Tajvan.

Ova alga poseduje mnoštvo proteina, vitamin C, vitamine B kompleksa (uključujući B12), vitamine E i K, natrijum, kalijum, magnezijum, beta-karoten, cink, folnu kiselinu i jod. Izuzetno je bogata gvožđem.

Vrhunski čistač organizma

Hlorela je čuvena po svom snažnom dejstvu i čišćenju organizma od toksina. Deluje tako što ’’privlači’’ i izbacuje teške metale iz tela kao što je živa, aluminijum i radioaktivne materije. To joj omogućava posedovanje 20 odsto tvrdih nerazgradivih vlakana koja vezuju mnoštvo štetnih materija nagomilanih u organizmu. Odličan je detoksikant posle vakcinacije kada u telu ostanu teški metali, kao i savršen čistač aluminijuma koji se nalazi u klasičnim dezodoransima, pićima iz limenki i slično.

Zeleni energetik

Pošto ima alkalno dejstvo, hlorela, balansira Ph organizma i doprinosi opštem zdravlju svakog pojedinca. Pomaže kod upalnih procesa i lečenju čireva. Redovnim unosom, vremenom neutrališe neprijatan znoj. Podstiče i olakšava varenje i pomaže kod opstipacije.

Istraživanja pokazuju da je hlorela moćan saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti, demencije. Snižava hipertenziju. Podiže nivo energije i blagotvorno utiče na uspostavljanje hormonalne ravnoteže (regulisanje menstruacionog ciklusa, PMS). Preporučuje se rekonvalescentima i mališanima koji imaju zastoj u razvoju.

Odlična kombinacija

Hlorelu je najbolje kombinovati sa sveže ceđenim sokovima u kojima ima dosta vitamina C (ananas, citrus, peršun, đumbirkupus, paprika…)

S obzirom na to da u početku njenog unosa mogu da se jave problemi kao što je dijareja, vrtoglavica, stomačni grčevi i pojačani gasovi, treba biti umeren i postepeno je uvoditi u upotrebu. Možete je nabaviti u vidu praha ili tableta. Dodaje se jedna do dve kafene kašičice dnevno.

Ivana Ćosić, nutricionista