Maslinovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama, koja čini od 55% do 83 % ukupnih masnih kiselina. Bogato je vitaminima A, D, E i K. Pri redovnom konzumiranju maslinovog ulja u organizam se unosi redak, a veoma potreban vitamin F. Sadržaj karotenoida, hlorofila i ukupni sadržaj fenolnih komponenti u devičanskom maslinovom ulju nakon 12 meseci skladištenja se menja. Visina alfa – tokoferola pada čak za 100 %, što navodi na zaključak da upravo ta komponenta maslinovog ulja igra značajnu ulogu kao antioksidans u uvodnoj fazi oksidacije. Uočeno je i da se u ukupnom sastavu masnih kiselina povećava postotak oleinske, objavili su španski istraživači. Užeglost ulja, jedan je od prvih znakova kvarenja, posledica je reakcija oksidacije.

Miris, ukus i boja su 3 osobine na osnovu kojih se određuje kvalitet maslinovog ulja.  Kvalitetno maslinovo ulje može biti zeleno do zlatno-žuto, bistro ili čak mutno ukoliko se nije još „sleglo“. Miris može podsećati na sveže povrće, a ukus može biti gorak ili slatkast, blag ili jak.

Najzdravije maslinovo ulje je prirodno, hladno ceđeno s najviše 1 % kiselosti. Što je ovaj postotak viši, ulje je slabijeg kvaliteta. Ne rafinisano maslinovo ulje poznato je pod nazivom devičansko ulje. Extra devičansko ulje (extra virgine) odlikuje se optimalnim hemijskim sastavom i izrazitim svojstvima kao što su pikantnost, gorkost…
Da li znate kako profesionalni degustatori ocenjuju kvalitet maslinovog ulja?  Dakle, maslinovo ulje probaju, kao i vino, s tim što je kvalitetnije vino koje duže stoji, dok je maslinovo ulje najbolje u godini kada je proizvedeno (ceđeno). Da bi procenili miris maslinovog ulja – prvo ga sipaju u čašu, a potom ga zagreju svojim šakama i tek onda udahnu.

Da bi procenili ukus, probaju ga tako što zamoče komadić svežeg hleba u čašu. Između dve probe pojedu po krišku jabuke, a potom se odluče koja vrsta maslinovog ulja im najviše odgovara. Maslinovo ulje se lako meša sa drugim biljnim uljima (suncokretovim, lanenim, kukuruznim…), te tako postoji način kako, kao potrošač možete utvrditi da li je maslinovo ulje „čisto“ ili ne. Bočicu ulja stavite u frižideri ako je zaista čisto maslinovo ulje, brzo će se pojaviti beo talog, a ako je mešano sa drugim uljima, ostaće bistro i tečno!

Dodavanje malo maslinovog ulja ishrani može pomoći snižavanju krvnog pritiska. Sa 2/3 kašike ulja može se smanjiti sistolni pritisak za oko 5 jedinica, a dijastolni za oko 4.
Likopen, koji daje crvenu boju paradajzu, jedan je od karotenoida sa antioksidativnim delovanjem. Paradajz, gotovo neizostavni sastojak letnjih salata, bolje će se iskoristiti u organizmu kao izvor likopena ako se pripremi s maslinovim uljem.

U američkom istraživanju, International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders, istraživači su utvrdili da ljudi koji primenjuju dijetu s umerenom količinom nezasićenih masnoća, brže gube kilograme nego oni na potpuno “bezmasmoj“ dijeti. I još važnije, za one koji jedu umerene količine masnoća, verovatno je da će se držati plana mršavljenja. Odreknete li se masnoće, koja je važna za ukus, osećaćete se „zakinuti“, a taj psihološki momenat može pokvariti svaku dijetu. Dakle, ne zaboravite malo maslinovog ulja!
U mediteranskim zemljama, primera radi Grčkoj, Italiji i Španiji, gde je maslinovo ulje najčešći i najzastupljeniji izvor prehrambenih masnoća, učestalost oboljevanja krvnih sudova i srca, kao i nekih oblika karcinoma prostate i debelog creva, drastično je manja nego bilo gde drugo. To je naročito izraženo na Kritu gde je potrošnja maslinovog ulja najveća.
Zapanjujući su podaci da prosečan stanovnik Grčke potroši i do 20 kg maslinovog ulja godišnje! U Italiji i Španiji potrošnja je nešto niža (11-13kg u proseku).

Imajte na umu da je maslinovo ulje osetljivo na delovanje svetlosti. Zato ga treba čuvati u tamnim, staklenim posudama, na 10 C stepeni.

 

GRČKA SALATA SA MASLINAMA (recept iz seoske kafane na Kritu)

1 zelena paprika
1 glavica crnog luka
2 paradajza
2 krastavca
Pola veze svežeg peršunovog lista
6 crnih maslina
100g feta sira
3 supene kašike maslinovog ulja
1 kašika kapra iz turšije
Pola kašičice morske soli
1 kašičica origana
1 supena kašika vinskog sirćeta

Povrće oprati, iseći i staviti u činiju za salatu. Dodati začine preliti maslinovim uljem i vinskim sirćetom i sve izmešati. Na kraju dodati feta sir na salatu.

Prijatno!

Mirjana Ljutić, nutricionista