Slatka mahunarka

Iako nam priroda vekovima nesebično pruža svoje darove, neka blaga smo potpuno zanemarili. Takav je slučaj i sa rogačem. Postoje saznanja da se ova biljna vrsta koristila u ishrani još pre 4000 godina.  Drevni Egipćani su nezrele plodove rogača koristili u terapijske svrhe, a njegova lepljiva svojstva za mumificiranje. Danas ga domaćice preferiraju u pripremi ukusnih poslastica, sirupa ili kao zamenu za kakao. Često ga sladokusci upoređuju sa čokoladom, a obzirom na to da je po svojim nutritivnim vrednostima daleko prihvatljiviji, svi koji pate od dijabetesa rado ga jedu.

Dar iz prirode

Rogač, latinski naziv ceratonia siliqua, je mahunarka koja raste na zimzelenom drvetu visine i do 10 metara. Drvo cveta u avgustu, septembru i oktobru, posle čega se razvija plod koji sazreva tek naredne godine.  Sazreva 12 meseci posle cvetanja. Plod liči na spljoštenu mahunarku veličine i do 20 santimetara. U početku je zelene boje, a kako zri prima sve tamnije nijanse da bi na kraju bio tamno braon boje. Raste u divljini, ali može i da se uzgaja. Najviše mu prija topla klima u oblasti Mediterana.

Podiže raspoloženje, tera glavobolju

Za razliku od čokolade, rogač ne sadrži stimulanse kao što je kafetin ili teobromin-zaslužan za pojavu alergijskih reakcija. Ne poseduje ni oksalnu kiselinu, što je važno za ljude koji imaju problem sa bubrežnim kamencima. Pošto je prirodno sladak, prilikom priprema poslastica, ne treba dodavati neki drugi oblik prirodnog zaslađivača. Možete ga dodavati u kaše koje ste pripremili od punog zrna žitarica, kako bi ih zasladili. Ako vas muči glavobolja, ili često menjate raspoloženje, pojedite neku đakoniju sa rogačem i tegobe će brzo nestati.

Bogatstvo proteina

Rogač u svom sastavu sadrži čak 80 odsto ugljenih hidrata.  Bogat je vitaminima A, D i B kompleksa,  ali tu je i znatna količina kalcijuma, fosfora, magnezijuma i kalijuma. Iako obiluje pektinima i proteinima, siromašan je sa mastima, pa se često preporučuje onima koji žele da svoju liniju dovedu u red. U retkim slučajevima je alergen.

Melem za stomačić

Mleveni rogač izuzetno blagotvorno deluje kod probavnih smetnji mališana, naročito kod dijareje. Kod takvih stanja pomoćiće jednostavan napitak koji možete pripremiti na sledeći način: u sok od jabuke dodajte 15 grama brašna od rogača.

Pošto spada u namirnice niskog glikemijskog indeksa (15) savetuje se u ishrani dijabetičara. Isto tako rogač pozitivno deluje na respiratorni sistem i potpomaže iskašljavanje. Odlična je preventiva od osteoporoze i kancera debelog creva, ali i moćan saveznik u borbi protiv lošeg holesterola u krvi.  Dobra je zamena za kakao kod osoba koje imaju problema sa gihtom jer ne sadrži purine.

Mališanima uvek možete ponuditi užinu u obliku zdrave poslastice ili napitka od ove ukusne i hranljive mahunarke.

Brašno od rogača se u prehrambenoj industriji koristi kao stabilizator i sredstvo za potajmljivanje.

Ivana Ćosić, nutricionista