Uvek puter umesto margarina

Nije čudo što mnogi svoj doručak ne mogu da zamisle bez malo maslaca na parčetu hleba. Ova ukusna namirnica se u ishrani koristi skoro 320 godina, a stare kulture su je prodavale zavijenu u lišće u zemljanim posudama, prelivenu slanom vodom.

Namirnica za bolje raspoloženje

Puter ili maslac je očvrsnuta mlečna mast zrnaste strukture u kojoj je oko 14 odsto, ravnomerno raspoređena blaga zakiseljena mlaćenica (surutka). Bogat je vitaminima koji se lako apsorbuju, pa tako jača funkcije nervnog sistema i popravlja raspoloženje. Puter sadrži sve vitamine topive u mastima: A, D, E i K.

Prijatelj zdravih zuba

Treba znati da je bogatstvo vitamina A i D u puteru od vitalnog značaja za pravilnu apsorpciju kalcijuma i očuvanje zdravih kostiju i zuba. Istovremeno vitamin A iz maslaca pozitivno utiče na funkciju štitne i nadbubrežne žlezde. Dok E i K vitamin uz selen garantuju odličnu preventivu u borbi protiv slobodnih radikala, jod iz putera podstiče rast kose i noktiju.

Protiv ukočenosti

Puter poseduje takozvani Wulzen faktor (protiv ukočenosti), koji štiti od kalcifikacije u zglobovima i degenerativnih oboljenja koštano-zglobnog sistema. S obzirom na to da u svom sastavu ima buterne kiseline, maslac je odličan u prevenciji karcinoma debelog creva i ulceroznog kolitisa. Pospešuje takođe očuvanost crevne flore i normalno funkcionisanje organa za varenje, i na taj način sprečava razmnožavanje kandide u crevima.

Bez aditiva

Maslac uvek ima prednost nad margarinom, jer je prirodni izvor vitamina i gotovo da ne poseduje aditive (veštačke boje, arome, konzervanse). Iako u puteru ima više zasićenih masnih kiselina i holesterola, margarin se ne savetuje u svakodnevnoj ishrani zbog obilja takozvanih transmasnih kiselina koje su nusprodukt hidrogenizacije ulja. Istraživanja pokazuju da upravo ta ulja mogu znatno da podignu nivo lošeg holesterola (LDL), a snize nivo dobrog holesterola (HDL), i da samim tim oštete krvne sudove. Mnogobrojne studije koje su proteklih decenija sprovedene u Americi pokazale su snažnu vezu između unošenja hidrogenizovanih masti i kancera. Nasuprot tome dokazano je da konjugovana linolna kiselina (CLA), višestruko nezasićena masna kiselina kojom je bogat upravo maslac, pruža odličnu zaštitu od mnogih vrsta raka.

Obratiti pažnju

Jedina mana maslaca je ta što daje puno kalorija. Može biti jako slan. Prilikom upotrebe treba imati na umu da jedna supena kašika putera sadrži oko 30 mg holesterola. Isto tako u svom sastavu maslac ima izuzetno malu količinu mlečnog šećera (laktoze) i kazeina (vrsta proteina).

Maslac je kvarljiva namirnica i treba ga čuvati u frižideru, ne više od dve do tri nedelje. Tačka topljenja mu je iznad 30 C, pa je tokom leta često podložan užeglosti. Ako je svež u zamrzivaču se može čuvati šest do devet meseci.

Mirjana Ljutić, nutricionista