Koža je konstantno izložena raznim činiocima slobodnih radikala, koji u organizmu nastaju pri stresu, kao posledica pušenja, dejstva toksičnih industrijskih hemikalija, jonizovanog zračenja, ultravioletnog svetla, zagađenosti hrane i prisustva pesticida u njoj.  Ako želite da vam koža uvek bude lepa i zdrava, morate se pobrinuti da stvari funkcionišu i „iznutra“. Kvalitetne kreme i fizička aktivnost pomažu, ali da bismo se rešili problema suve ili masne i problematične kože sa mitiserima, trebamo organizmu obezbediti vitamine, minerale, belančevine i određene masne kiseline.
Kliničke studije pokazuju moguću povezanost konzumiranja većih količina mleka tokom dana i prirodnih hormonalnih komponenti mleka sa mogućim pogoršanjem akni. Smatra se da insulinu nalik faktor rasta (IGF) može igrati ulogu u nastanku akni.

Masna koža se uglavnom javlja u tinejdžerskim godinama, a pripisuje se velikoj potrošnji slatkiša. Pravilna ishrana pomaže tako što uravnotežuje hormone i smanjuje rizik od pojave infekcije. Ovoj pojavi pogoduje nedostatak vitamina A i B  grupe (naročito B6), C, E, niacin u ishrani.

Naučnici tvrde da je glavni uzrok lošeg tena tinejdžera konzumacija rafinisanog brašna i žitnih pahuljica. Istraživanja na državnom Univerzitetu Kolorado pokazuje da rafinisani ugljeni hidrati podstiču niz reakcija koje rezultiraju povećanom produkcijom bakteija koje izazivaju akne. Identično mišljenje ima i Nil Man, veoma poznati australijski nutricionista. Kao egzaktnu potvrdu svojih tvrdnji ovi stručnjaci za ishranu nalaze u činjenicama da, dok su akne najuobičajenija pojava na licima tinejđera iz razvijenih zemalja, potpuno su nepoznate na ostrvu Kitava na Papui Nova Gvineja gde se rafinisana hrana gotovo i ne konzumira, a Inuiti sa Aljaske nisu znali za akne sve do dolaska zapadnog načina ishrane.
Nekolicina žena navodi pogoršanje akni za vreme ciklusa, posebno oko usta i na bradi. Slične se promene vide i nakon prestanka uzimanja oralnih kontraceptiva. Ovaj oblik akni se uspešno rešava lokalnom terapijom i adekvatnom i pravilno izbalansiranom ishranom.

Ukoliko koristite više masti i šećera nego što telo uspeva normalno da sagori, može doći do stvaranja mitisera, bubuljica, naročito kod veoma mladih  osoba. Suviše mnogo masti deluje uništavajuće na digestivni i vaskularni sistem, doprinosi stvaranju previše masnog tena i proširenju pora. Budite obazrivi sa hranom kao što su slanina, majonez, orasi, puter… Odstranite vidljivu masnoću i kožicu sa mesa. Suviše mnogo stimulanasa: kafe, jakih čajeva ili prekomerno začinjene hrane, štetno je gotovo za svaki ten, kao i previše cigareta i duvanskog dima

Za blistav ten i protiv masne problematične kože preporučuju se sledeće namirnice:

–  sveže sirovo povrće (šargarepa, zeleno lisnato povrće, paradajz…)
–  riba, fileti i prirodno proizvedeno meso bez „hranjenja“ životinja antibioticima i hormonima
–  posna mesa (teletina, junetina, konjetina) samo kuvana ili pečena na roštilju
–  hleb i testenine od celog zrna žitarica
–  namirnice bogate sumporom (beli i crni luk, divlji luk – sremuš, praziluk,slačica, živinsko meso, jaja…)
–  integralni pirinač
–  čaj od kamilice ili rastavića, bez dodatka šećera (deluju protiv upalno)
–  voće sa žutim „mesom“: kajsije, breskve, dinje, pomorandže…
–  do 2 litra (negazirane i nezaslađene) tečnosti

Mirjana Ljutić, nutricionista