Prema istorijskim spisima još je francuski kralj Henrik IV vodio brigu o tome da se svake nedelje u loncu njegovih podanika nađe po jedno pile.

Preporuka za zdrav život

Piletina je nezaobilazan sastojak mnogih vrsnih jela, zbog svog prijatnog ukusa, lake pripreme i ekonomičnosti koja je važna stavka svake domaćice. Pored toga što pruža bezbroj mogućnosti kada je kreiranje obroka u pitanju, pileće meso se fenomenalno uklapa u preporuke za zdrav stil života.

Stručnjaci ističu da pileće meso sadrži biološko visoko vredne belančevine, vitamine B grupe, i zdrave,  organizmu nužno potrebne masne kiseline. Piletina ima nisku kalorijsku vrednost, a preporučuje se ona koja je uzgajana prirodnom hranom, jer ima 17 odsto manje masnoće od one koja je uzgajana na uobičajen način u boksovima sa veštačkom hranom i raznim dodacima radi bržeg rasta.

Vitamini i minerali u brojkama

U 100 g pilećeg belog mesa ima 22,3 g belančevina, 1g masnoće, 1,1mg gvožđa, 256 mg kalcijuma, 27 mg magnezijuma, 0,7 mg cinka, 6 mg selena, 27 mg vitamina A, 0,07 mg vitamina B1, 0,09 mg vitamina B2, 15 mg niacina i 0,3 mg vitamina B6.

S obzirom na to da je živinsko meso bogat izvor vitamina B grupe, pogotovo niacina (B3), 100 g mesa zadovoljava oko 50 odsto dnevne potrebe u ovom vitaminu. Organskog gvožđa ima najviše u belom mesu, a cinka u tamnom mesu (batak i karabatak).

Bogatstvo antioksidanata

Pileće meso je odličan izvor antioksidanata- cinka i vitamina E.

Cink nosi epitet zvezde među mineralima koji su važni za imuni sistem. Piletina pomaže u regulaciji krvnog pritiska i normalizaciji nivoa holesterola. Preporučuje se opštoj populaciji bez obzira na zdravstveno stanje i godine života. Piletina na meniu, tvrde stručnjaci, može da pomogne ženama da se lakše nose sa PMS-om.

Toplom supicom protiv kijavice

Topla pileća supa od davnina je poznata kao saveznik u borbi protiv prehlade. Vekovima se čuveni ’’jevrejski penicilin’’kako su nazvali bujon od piletine, preporučivao kao odličan lek tokom hladnih zimskih dana.

Pored toga što je izuzetno ukusna, pileća supa će vam obezbediti hidrataciju organizma i stimulisaće apetit koji ste tokom bolesti izgubili. Prema rezultatima naučnih studija pileća supa ublažava simptome prehlade, a neki njeni sastojci blagotvorno deluju na disajne puteve i ublažavaju upalu koja se manifestuje sekrecijom iz nosa i kašljem.

RECEPT DR ZIMENTA IZ MEKSIKA ZA PRIPREMU PILEĆE SUPE, KAO LEKA PROTIV KAŠLJA I PREHLADE

Potrebni sastojci:

700 ml pileće supe

5 grančica peršuna

čene belog luka

kašičica crnog bibera

kašičica mlevenog lista nane

kašičica praha karija

Na šta posebno treba obratiti pažnju!

Zbog nedostatka higijene na farmama, u klanicama, prilikom transporta i slično, kao glavni izvor za pojavu bakterije Salmonele smatra se živinsko meso.  Upravo zato je i pileće meso podložno zagađenjima Salmonelom. Bakterije mogu izazvati stvaranje skrame na površini piletine.  Isto tako mogu pretvoriti cistin i metionin u specifičnu materiju-merkaptan, koja ukvarenom mesu daje izuzetno neprijatan miris.

Poštovanjem higijenskih preporuka i pravilnom termičkom obradom, konzumiranje piletine ne predstavlja rizik za zdravlje. Savetuje se da se sav kuhinjski pribor, uključujući i daske za sečenje koji su bili u dodiru sa sirovim mesom operu deterdžentom i toplom tekućom vodom. Za brisanje tečnosti i sokova iz sirove piletine treba koristiti papirne ubruse.

Uvek dobrodošli saveti

Živinsko meso je najbolje kuvati u njegovom sopstvenom soku. Za pripremu jela treba koristiti sudove sa akutermnim dnom, odnosno ono posuđe čije dno akumulira toplotu. Posuđe bi trebalo da bude izrađeno od materijala koji hemijski ne reaguju sa sastojcima mesa. Kada se sud zagreje komadi mesa se peku sa jedne, a potom sa druge strane sve dok ne dobiju zlatno-smeđu koricu. Sud se zatim zatvori, kako bi se meso krčkalo u sopstvenom sosu. Prilikom pripreme piletine na ovakav način gubici u hranljivim sastojcima su minimalni, a ukus sličan prženom mesu.

Mladi pilići očuvaće svoju aromu, ako se čitavi pripremaju u jednoj posudi od visokovrednog čelika. Da bi ostali sočni, vežite krilca i batake jakim koncem i ne probadajte ih. Tako pripremljeno jelo biće nežne strukture, ukusno i sočno, i ono najvažnije lako svarljivo!

Šta podrazumeva najbolju pripremu

Kada pripremate piletinu treba da vodite računa da se meso ne prekuva, jer u tom slučaju dolazi do smanjenja njegove biološke vrednosti. Znatno je manja iskoristljivost prekuvanog mesa.

Prilikom pečenja piletine u rerni, celo pile bi trebalo obložiti aluminijumskom folijom ili ga peći u zatvorenoj posudi.

Tokom kuvanja i pečenja, pileće meso gubi dosta vode. Dolazi do karamelizacije šećera i belančevina, pa kožica porumeni i postaje hrskava i slatkasta. Za vreme pečenja umanjuje se sadržaj masti i holesterola, ali bez obzira na to savetuje se obavezno uklanjanje kožice pre same pripreme, jer ona sadrži dosta holesterola.

Živinsko meso već poseduje dovoljne količine soli, pa ga ne treba dosoljavati. Jodiranu morsku so trebalo bi dodavati kontrolisano.

Priprema i čuvanje mesa

Najbolji i najpouzdaniji način da proverite da li je meso dovoljno termički obrađeno, svakako je upotreba termometra za meso.

Većina za zdravlje škodljivih mikroorganizama, koji se mogu naći u mesu, ili hrani, uništi se pri temperaturi iznad 75 C stepeni za manje komade. Da bi bilo bezbedno celo pile ili bataci zahtevaju temperaturu od 83 C stepeni.

U zamrzivaču sveža piletina može stajati najduže 12 meseci. Kuvano meso, pak možete čuvati zamrznuto devet meseci, a kada su u pitanju iznutrice kao što je džigerica može biti zamrznuta najviše dva mesea.

Pripremljena jela od piletine trebalo bi odložiti u frižider najkasnije dva sata nakon što je skuvano. Takvo jelo treba upotrebiti u naredna dva do tri dana.

Mirjana Ljutić, nutricionista