Osteoporoza je stanje pri kome se umanjuje masa (mineralni sadržaj) kostiju i slabi njihova građa, što ih s toga čini veoma podložnim prelomima. Žene su više izložene osteoporozi nego muškarci. Pad estrogena posle menopauze direktno je povezan sa dramatičnim porastom rizika od osteoporoze kod starijih žena. Ovaj hormon pomaže organizmu u apsorpciji kalcijuma i održava kosti jakim. Dobro organizovana i izbalansirana ishrana sa odgovarajućom fizičkom aktivnošću igra glavnu ulogu u primarnoj i sekundarnoj prevenciji.

Nedostatak kalcijuma u ishrani, povezuje se sa ovim oboljenjem. Korišćenje veće količine mleka, neće nas zaštititi. Novije studije pokazuju da konzumiranje mleka ne štiti žene od preloma kostiju, već povećava rizik.

Namirnice sa kiselom reakcijom dovode do deficita u kalcijumu. Da bi se neutralisala kisela sredina u telu, organizam mora da uloži veliki napor. Organizam crpi minerale koji imaju alkalno dejstvo, a to je uglavnom kalcijum.

Hrana sa fitatima, pšenica i soja, mogu da vežu za sebe važne minerale, kalcijum, magnezijum i cink i tako smanjuju njihovu apsorpciju.
Stres, alkohol, cigarete, kafa, dovode organizam  u stanje crpljenja kalcijuma iz kostiju.

Kod stresa kalcijum se izvlači iz kostiju u krv kako bi se organizam pripremio za opasnost. Nakon opasnosti, kalcijum se ne vraća nazad u kosti, a kako ne sme da se zadržava u krvi, on se taloži u arterijama, zglobovima, kao kamen u bubregu ili kao kamen u žuči.

Da bi kalcijum efikasno formirao kost bitno je da se uspostavi odnos fosfora i magnezijuma. Jezgrasto voće, semenke i zeleno lisnato povrće bogat je izvor fosfora i magnezijuma. Vitamin D je od velike važnosti za apsorpciju kalcijuma i fosfora.
Fizička aktivnost, kao brzi hod dovodi do čuvanja kalcijuma u kostima.

Ishrana za sprečavanje osteoporoze

Najbolja zaštita  je da se tokom života unose odgovarajuće količine onih hranljivih sastojaka koji izgrađjuju  i čuvaju  gustinu kostiju, kao što su kalcijum, bor, mangan i vitamin D.

– Posle menopauze i gubitka estrogena, uzimanjem određenih vrsta namirnica sa estrogenskom aktivnošću, poput soje i hrane bogate borom, možete da povećate nivo estrogena, što će pomoći u zaštiti od razvoja osteoporoze;
– Ako ste mlada žena, jedite dovoljno masti ili namirnica sa holesterolom (jaja, kajmak, pavlaka,puter) da bi ste zadržali uobičajen nivo masti i estrogena u organizmu kako bi se održale normalne menstruacije;
– Pripazite se hrane i pića koja kradu kalcijum. Nemojte piti više od tri šolje kafe dnevno, smanjite unos natrijuma, koji može da odstrani kalcijum iz organizma;
– Veća količina alkohola loše deluje na kalcijum;
– Jedite namirnice sa većom količinom kalcijuma kao što su mlečni proizvodi, sardine, losos;
– Jedite dosta povrća, kao i proizvode od soje.

Namirnice sa većom količinom kalcijuma: rikota (blagi ovčiji sir), skuša sa kostima, losos sa kostima, kelj, blitva, pasulj šareni, soja, sardine sa kostima, brokoli, suve smokve, susam, peršun list.
Namirnice bogate vitaminom D: sardela, sardina sveža, haringa, losos, skuša, jaja, maslac.
Namirnice bogate manganom: žitarice od celog zrna i brašno od celog zrna, grašak, kelj, pirinač, spanać, zelena salata, kukuruz u zrnu.
Namirnice bogate borom: jabuka, kruška, mahunarke, badem, lešnik.

Marija Stajić, nutricionista