Nemojte da se osećate krivim zbog masnoća koje unosite lešnicima ili bademima – oni su  prepuni minerala i nezasićenih masti, a osim toga imaju zasićujuću moć i opskrbljuju vas potrebnom energijom. Birajte neposoljene u sirovom stanju!
Po najnovijim kliničkim studijama, objavljenih u Archives of Internal Medicine, samo šaka orašastog voća dnevno, pomoći će smanjenju rizika od srčanog udara. Muškarci koji su konzumirali u sirovom stanju bademe, lešnike ili brazilski orah dva puta dnevno, imali su 50% manji rizik od iznenadnog srčanog udara, u poređenju s vršnjacima koji su retko ili nikad uživali u ukusnim plodovima.

Svi ti plodovi sadrže nezasićene masne kiseline, za koje je dokazano da smanjuju količinu lošeg holesterola (LDL), a povećavaju visinu dobrog (HDL).
Sa obzirom da su bogati i kalorijama, orašaste plodove trebalo bi uklopiti u jelovnik tako da se njima zamene industrijske prerađevine i grickalice.

Bademi su bogati vitaminom E i pomažu kod stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Preporučena količina, ne više od 15 komada dnevno.
Lešnici su bogati selenom, gvožđem i vitaminom E. Drugi su posle badema po količini kalcijuma. Preporučena količina, ne više od 10 komada dnevno.
Pistaći bogati su gvožđem, kalijumom i magnezijumom. Imaju najmanje kalorija u odnosu na druge orahe. Izbegavajte pistaće sa crvenom opnom!
Indijski orasi su bogati magnezijumom, cinkom, gvožđem, selenom… Dnevna preporuka, ne više od 20 komada.
Nezasićenih masnoća ima i u maslinovom ulju, avokadu, semenkama lana…

Mirjana Ljutić, nutricionista