Zašto ponekad nastanu grčevi, gorušica i opstipacija?

Ukoliko se program sprovodi pod nadzorom stručnih lica u našem centru i onako kako smo savetovali neće doći do bilo kakvih problema. Prelazak na novi način ishrane, stres, odvikavanje od slatkiša i loših navika u ishrani, namerno smanjivanje obroka može biti uzrok za kratkotrajnu pojavu eventualnih glavobolja. Pacijenti se neretko uplaše saveta o obilnom doručku pa na svoju ruku krenu da smanjuju količine i hleba i ostalih namirnica. Njihovom redukcijom smanjujemo material za stvaranje glikogena osnovnog energetskog materijala pa iz tih razloga dolazi do pada energije popodne, potrebe za slatkim i glavobolja, pa i lošijih rezultata u procesu mršavljenja.

 

Zašto ponekad nastanu grčevi?

Grčevi mogu da nastanu kao posledica smanjenja magnezijuma u telu, i to kao posledica neraznovrsne ishrane. Nutricionisti će na prvom pregledu savetovati da ishrana treba da bude ne jednolična već raznovrsna i izbalansirana, sa dosta povrća i vitaminskih salata i žitaricama koje obiluju ovim mineralom. Jako je bitan način pripreme povrća i žitarica koje ga sadrže, prekuvavanjem ovih namirnica se gubi ne samo na nutritivnom sastavu već i na sadržaju minerala i vitamina, a posebno vitamina B grupe i Mg. Namirnice bogate Mg su – zeleno lisnato povrće, kelj, brokoli, spanać, semenke golice i susama, badem, integralne žitarice…

Zašto imam gorušicu?

Gorušica kao i mnoge digestivne smetnje poput nadimanja,neredovne stolice i gasova je posledica naših loših navika u ishrani, pre svega zasnovanim na lošem kombinovanju namirnica. Upotreba veće količine mleka i mlečnih proizvoda zajedno sa ili bez upotrebe belog pšeničnog hleba i te kako mogu da izazovu dugotrajne i ozbiljne digestivne probleme, a posebno ako se još radi i o intoleranciji na laktozu ili gluten iz žitarica. Primenom Programa dr Gifing uspešno će se, u vrlo kratkom periodu, ovi problemi regulisati.

Šta ukoliko dođe do opstipacije

Opstipacija se uspešno može rešiti ishranom i odgovarajućom suplementacijom. Probiotici danas imaju zaista širok spektar primene, a jedan od važnijih jeste regulacija crevne flore u cilju lakšeg varenja hrane, a samim tim i postizanja boljih rezultata u gubitku telesne mase. Raznovrsna ishrana bogata vlaknima iz povrća, kuvanih žitarica obezbediće redovnu stolicu. Dobar savet je mleveni lan u čaši kiselog mleka, ceđena limunada sa cimetom, i 1-2 čaše slabo mineralne vode sa Magnezijumom. Sok od kuvanih suvih šljiva je takodje dobar pokretač peristaltike van restrikcije. U slučaju da i dalje postoji problem čaj od sene će biti dobar izbor za ubrzavanje peristaltike creva i uspostavljanje stolice (priprema- prstohvat i po sene staviti u 100ml ključale vode,ostaviti da odstoji 3-4 min,pa onda popiti)