Tokom trudnoće žena ne bi trebalo da dobije više od 12 kilograma, jer svaki kilogram viška može da prouzrokuje mnoge zdravstvene probleme.

Zbog uvreženog mišljenja u našem narodu da trudnica treba da jede za dvoje, mnogi se utrkuju da budućoj mami ispune svaku želju kada je hrana u pitanju. Stručnjaci ističu da je idealno da trudnica dobije najviše osam do 12 kilograma do porođaja, jer svaki kilogram viška može da prouzrokuje mnoge zdravstvene probleme.
– Postoji puno primera da žene u trudnoći i posle porođaja nagomilaju masno tkivo, baš zato što im svi u okruženju ispunjavaju želje kada im se jede nešto od namirnica što i neće posebno prijati njihovom organizmu. Zastareo je savet da trudnica treba da „jede za dvoje“, jer višak kilograma može samo da dovede do određenih komplikacija.

Zaobići grickalice

U prvih šest meseci trudnoće ne treba posebno menjati način ishrane, niti povećavati kalorijski unos. Tek u periodu laktacije poželjno je da jelovnik buduće mame bude delimično korigovan.
– Sam koncept ishrane ne treba drastično menjati u energetskom smislu. To se primarno odnosi na unos ugljenih hidrata. Svakako treba izbegavati brze šećere (slatkiše, gazirane sokove, zaslađivače), a prednost dati polisaharidima sa postepenim oslobađanjem iz žitarica. Grickalice nisu dobra opcija jer sadrže visok procenat loših transmasti koje nemaju nikakav gradivni karakter.

Dalje od jakih začina

Prema rečima stručnjaka, svaka trudnica mora da obrati pažnju na rok trajanja namirnica, da izbegava jake začine i prženu i pohovanu hranu. Dnevni obrok treba da je baziran na optimalnom unosu i odnosu masti – ugljeni hidrati – proteini.
– Pošto je izuzetno teško odrediti u procentima pravilan odnos gradivno-energetskih nutrijenata, nijedna buduća mama neće pogrešiti ako se opredeli za doručak koji sadrži proizvode od integralnih žitarica (testenina, pecivo, musli bez dodataka), kiselo-mlečne, fermentisane proizvode (kiselo mleko, kefir, mlad sir). Za ručak i večeru bilo bi poželjno da se na tanjiru nađu jaja, meso, mahunarke sa niskim glikemijskim indeksom (mung, azuki pasulj, sočivo, mlada boranija, grašak), salate (sveže rendana šargarepa, celer, cvekla, kupus, zelena salata, paradajz, paprika…) i varivo (brokoli, karfiol, prokelj, tikvice, patlidžan…).

Užina i tečnost

Dozvoljena je i užina u periodu između 17 i 19 časova po letnjem i 16 i 18 časova po zimskom vremenu: nar, kisele jabuke, tvrđe kruške, šumsko voće, pomorandža, limun…
Kada su napici u pitanju, stručnjaci savetuju niskomineralnu vodu s limunom u prepodnevnim časovima i blage biljne čajeve.

 

Korisni saveti

  •  Jedite koliko vam je dovoljno.
  •  Obavezno gledajte deklaracije.
  •  U mnogim proizvodima postoje nepoželjni dodaci u EU, koji nisu dobri ni za trudnice.
  •  Birajte namirnice kojima je rok trajanja što kraći – takva hrana ima manje konzervansa.
  •  Hranu pripremajte sami (kuvanjem i pečenjem).
  •  Izbegavajte jake začine, slatkiše, grickalice, duvan, alkohol, psihoaktivne supstance, nespavanje…

Goje se i buduće tate

Petina muškaraca od pet hiljada ispitanika u studiji koju je organizovala organizacija „Onepoll“ objasnila je kako je za vreme trudnoće svojih supruga dobijala veće obroke, a 40 odsto njih naglasilo je kako im je u tom periodu bila dostupna veća količina malih obroka poput čokolada ili kolača. Neki su se i solidarisali sa ženama, pa je tako 25 odsto ispitanika reklo i da su sami više jeli kako njihove partnerke ne bi patile zbog povećanja svoje telesne mase. Samo trećina je zajedno s partnerkama otišla na dijetu posle rođenja bebe.

nutricionista Jovo Knežević