Hranom se može pospešiti stvaranje raka, ali isto tako hranom možemo uticati pozitivno protiv raka. Statistika je alarmantna,  sve je  veći porast obolelih od raka, kako u svetu tako i  kod nas. Primarna prevencija je od velike važnosti.
Da bi se rak potpuno razvio potrebno je vreme. Ukoliko dođe do ćelijskog umnožavanja u organizmu, ćelije prodiru u zdravo tkivo i oštećuju ga. Imuni sistem prepoznaje ove promene i uništava patološke ćelije. Ćelije koje ne budu uništene doživljavaju genetske promene, zvane mutacije što rezultira nastankom tumora.
Slobodni radikali mogu dovesti do stvaranja patoloških ćelija kao i stres, virusi, nasledni faktori, ishrana.
Sastojci koji se nalaze u hrani mogu sprečiti genetsko oštećenje ćelija. Antioksidansi  vitamini u namirnicama mogu uništiti kancerogene ćelije i mogu obnoviti oštećene ćelije.

Osobe koje u ishrani nemaju zastupljeno voće i povrće potencijalni su kandidati za nastanak raka. Analizom krvi se najčešće vidi da li u ishrani ima dosta voća i povrća. Ukoliko postoji deficit u vitaminu A i karotena može doći do nastanka raka pluća, nedostatak vitamina C u krvi može dovesti do nastanka raka gastrointestinalnog trakta, ali ukoliko u ishrani ima voća i povrća kao što su beli luk, kupus, đumbir, crni luk, šargarepa, celer, sokovi od agruma, brokoli, prokelj, karfiol, paradajz, paprika, ćelija je obuhvacena  antikancerogenim jedinjenjima.  Beta karoten koji se nalazi u voću i povrću, pomaže u sprečavanju raka i bori se protiv njega. Beta karoten dovodi do stvaranja imunih tela koja direktno ubijaju ćelije raka.

Beli i crni luk su odlična preventiva. Više od 30 različitih neprijatelja kancera otkriveno je u crnom i belom luku. Supstance koje se nalaze u ovim namirnicama, dialil sulfid, kvercetin i ahoin predstavljaju odlične antikancerogene supstance.

Nova istraživanja otkrivaju da ljudi koji redovno koriste paradajz u svojoj ishrani, manje su skloni raku. Paradajz sadrži likopen, pigment koji mu daje finu, crvenu boju. Likopen uništava slobodne radikale koji mogu dovesti do nastanka raka.

Pomorandze, grejpfrut, limun, prebogati su karotenoidima, flavonoidima, koji odličnu neutrališu ćelije raka. Celi agrumi su odličan izvor glutationa, antioksidansa koji štiti ćelije.

Zeleno povrće je pravi zaštitnik od raka. Spanać, brokoli, kelj odličan  su izvor beta karotena, folne kiseline, kao i luteina, i zbog takvog sastava predstavljaju antikancerogene namirnice.
Brokoli sadrži sulforafan supstancu koja omogućuje brokoliju da se bori protiv raka na tri načina. Prvo dovodi do usporavanja propadanja unutrašnjih ćelija, drugo podstiče izumiranje kancerogenih ćelija, usporavajući proces nastanka raka, i treće podstiče naše ćelije da proizvode različite enzime koji formiraju liniju odbrane u borbi protiv raka.
Ukoliko se brokoli dugo kuva, količina antikancerogene supstance se može smanjiti pa se zato savetuje da se brokoli kuva na pari. Sirovo povrće deluje više antikancerogeno, ali povrće koje sadrži beta karoten potrebno je kratko termički obraditi, kao i paradajz, radi bolje iskoristljivosti likopena.

Zeleni čaj sadrži katehine koji nas mogu zaštititi od raka. Crni čaj sadrži manje katehina, iz razloga što se zeleni čaj prerađuje da bi postao crn i na taj način se smanjuje količina katehina.

Vitamin E i jedinjenja prisutna u lanenom ulju zvana lignani pomažu u sprečavanju raka dojke, debelog creva i prostate.

Marija Stajić, nutricionista