Đumbir, lekoviti začin potiče iz Indije i Kine. Ova višegodišnja biljka veoma je zastupljena u kulinarstvu. Miris je prijatan i oštar, sličan limunu, a ukus je blago ljut. Ljuta jedinjenja se sastoje od gingerola i shogaola – aktivnih sastojaka koji đumbiru daju lekovita svojstva.
Đumbir je osnovni začin azijske kuhinje. Može se naći u svežem i sušenom stanju. U kulinarstvu se koristi za pripremu slatkih jela, keksa i kolača, ali i kod slanih jela, supa, riže, salata, mesa.
Ovaj začin ima višestruku ulogu. Primarno se koristi kod mučnine, pozitivno dejstvo ima i kod želudačnih tegoba. Đumbir dovodi do pojačanog stvaranja tečnosti koje olakšavaju varanje i dovodi do neutralizacije želudačne kiseline. Suprotstavlja se i mučnini koja se javlja usled hemoterapije. Ukoliko se pomeša sa sokom od limuna, može pomoći kod nadimanja.

Đumbir deluje antiinflamatorno, ublažava bol u mišićima i povoljno deluje kod artritisa. On sprečava stvaranje prostaglandina i drugih zapaljenskih supstanci zvanih leukotrijeni. Doza koju treba koristiti kod artritisa je 5 grama svežeg đumbira ili pola grama mlevenog, tri puta dnevno. Deluje i kao antibiotik, uništava salmonelu i stafilokoku, a kod životinja deluje i protiv čira na želucu.

Migrene se mogu sprečiti ovim začinom. Dozu od 500 – 600 mg, đumbira u prahu koji je pomešan sa vodom, dr. Srivastava sa Univerziteta Odense u Danskoj, dao je pacijentkinji koja je imala migrene. Već nakon 15 minuta došlo je do poboljšanja. Eksperiment je toliko bio uspešan, da je pacijentkinja počela svakodnevno da koristi đumbir i migrene su se smanjile. Pre terapije imala je jake glavobolje 2 – 3 puta mesečno, ali nakon konzumiranja ovog začina, migrene su se javljale jednom mesečno

Narodna medicina koristi đumbir kod prehlade i gripa. Preporučuje se žvakanje svežeg đumbira ili čaj, ali i sveže ceđen sok povoljno deluje kod prehlade.
Čaj od đumbira se može naći u filter kesicama, ali se može napraviti i u kućnim uslovima. Pola kašičice mlevenog korena se prelije sa toplom vodom, neka se ekstrahuje par minuta i može se popiti.
Ukoliko se jave bolovi u mišićima, na bolno mesto se može utrljati ulje od đumbira, a kod prehlade i gripa, preporuka je da se popije do 4 šolje čaja.

Korišćenje đumbira na prazan stomak može dovesti do lošeg varenja. Preporuka je da se uzima sa hranom.

Marija Stajić, nutricionista