Dijareja najčešće nastaje kao rezultat bakterijske ili virusne infekcije iz zagađene hrane ili vode. Slobodno se može reći da je vid čišćenja i izbacivanja štetnih sastojaka iz tela. Lečenje je veoma važno i neophodno je sprečiti dehidrataciju.
Dijareja je prevelika količina vode u stolici što izaziva često pražnjenje creva. Voda se apsorbuje kroz zidove creva, dok hrana prolazi kroz debelo crevo, a fekalne materije napuštaju telo kao čvrsta materija. Ako dođe do disbalansa u ovom procesu javlja se ne prijatnost kao što je dijareja. Pored virusa i bakterija iz hrane, uzročnici dijareje mogu biti i alergije ili osetljivost na određenu hranu, intolerancija na hranu, iritabilni kolon ili celijakija. Kako ishrana dovodi do pogoršanja dijareje isto tako i ishranom možemo ublažiti dijareju. Laktoza, mlečni šećer kod osoba koje imaju intoleranciju dovodi do dijareje. Antibiotici  mogu izazvati dijareju zato što uništavaju korisne bakterije u crevnoj flori.

Često se može čuti da gazirani bezalkoholni napici čine dobro za nas  usled nastanka dijareje. Zapravo to je velika greška. Ovi napici sadrže dosta šećera koji prolaze kroz telo izvlačeći vodu i so iz tela i teraju na povraćanje.
Kafa se smatra uzročnikom dijareje. Da li je sa ili bez kofeina ona dovodi do mišićne kontrakcije u crevima i nagona za izbacivanje tečne stolice, ali kafa je i diuretik, što znači da eliminiše tečnost koja nam je usled dijareje više nego potrebna.

Prirodna zamena za šećer, sorbitol koji se nalazi u dijetalnim slatkišima, žvakama i industrijskoj hrani može dovesti do dijareje. Trešnje, kruške, i šljive sadrže sorbitol, ali je količina mala pa zbog toga retko dolazi do dijareje konzumiranjem ove vrste voća.
Hrana koja stvara gasove, pasulj, kupus, luk može pogoršati dijreju. Prevelika količina dijetnih vlakana može dovesti do težeg oblika dijareje.

Dijareju možemo lečiti na sledeći način:

– Potrebno je nadoknaditi tečnost, ali ne sa napicima koji sadrže mnogo šećera i soli. Nije pogodno popiti     odjednom celu čašu tečnosti, već piti po nekoliko gutljaja, jer će se na ovaj način skratiti trajanje dijareje
– Supa od žitarica je pravi izbor. 1 šolju ovasa skuvati u dve šolje vode, dodati ¼ kašičice soli i lagano pojesti
– Peskavica, začin iz Indije i Bliskog istoka dugo predstavlja lek protiv dijareje,
– Borovnice  sadrže antocijanozide koji ubijaju bakterije koje dovode do dijareje, pa su pogodne kod ovog sanja. Od sušenih borovnica, može se napraviti supa i ista se može koristiti kod retke stolice.
– Čaj od petrovca, lista maline i lista kupine, pogodno je koristiti kod dijareje. Oni sadrže tanine,  jedinjenja koja pomažu organizmu da zadrži tečnost
– Probiotici su neophodni,  jer pomažu da se obnovi nivo korisnih bakterija u crevima, koje nas štite od štetnih bakterija.

Marija Stajić, nutricionista