Tako sitne, a tako moćne!

Vekovima se Meksikanci klanjaju čia semenu, znajući koliku snagu i lekovitost poseduju za ljudski organizam. Ako ste umorni, letargični, neraspoloženi i bezvoljni, samo jedna kašika ovog semena povratiće vam izgubljenu energiju.

Super antioksidans

Čia seme (salvia hispanica) je vrlo blagog, nespecifičnog i prijatnog ukusa. Pored toga što obiluje biljnim vlaknima i belančevinama (proteinima), poseduje čitavo bogatstvo antioksidanata. Sadrže omega 3 i omega 6 masne kiseline, cink, gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, aminokiseline, vitamine A, K, C i B grupe.

Garancija dobrog zdravlja

Zbog svog nutritivnog sastava i blagotvornih svojstava preporučuje se apsolutno svima bez obzira na godine i zdravstveno stanje. Čia seme pozitivno utiče na regeneraciju kože, rast kose i noktiju. Pomaže u povećanju telesnih proteina i mišićne mase. Hidrira organizam i blagotvorno deluje na mineralni sastav koštanog sistema. Podiže imunitet na viši nivo. Reguliše probavni sistem, sprečava opstipaciju (zatvor) i blagotvorno deluje na organe za varenje. Prevenira rak debelog creva. Pošto obiluje kalijumom i magnezijumom preporučuje se onima koji imaju česte grčeve u mišićima, kao i osobama koje piju diuretike (lekove za izbacivanje viška vode iz organizma).

Prijatelj vitke linije

S obzirom na to da čia seme ne sadrži gluten, savetuje se svima koji pate od glutenske enteropatije (celijaklije).
Pošto daje snagu i izdržljivost prilikom fizičkih napora, postalo je omiljena hrana među sportistima i rekreativcima. Ukoliko imate problem sa viškom kilograma uvrstite čia seme u svoju svakodnevnicu, jer smanjuje apetit, ubrzava funkciju bazalnog metabolizma i sagorevanje masnih naslaga.

Porcija za uspešan dan

Čia seme možete kombinovati sa različitim namirnicama, a najbolje je da ih jedete ujutro uz doručak. Jednu kašiku semenki potopite u vodu, sok od povrća, kiselo ili bademovo mleko kako bi omekšale. Vrlo brzo one će pustiti sluz i stvoriti jedan vid barijere između ugljenih hidrata i digestivnih enzima i na taj način usporiti njihovo razlaganje u organima za varenje i sprečiti nagle oscilacije šećera u krvi. Ovo je posebno važno za one koji pate od ’’šećerne bolesti’’. Dijabetičarima se savetuje da čia seme jedu pre ili u toku obroka.

Odlična zamena za jaja

U mnogim recepturama za pripremu različitih jela, čia seme se koristi kao odlična zamena za jaja. Samo ih pomešate sa malom količinom vode i ostavite da potopljene odstoje 15 minuta. Kada se napravi gel, koristite ih kao zamenu za cela jaja. Čia seme čuvajte na suvom i tamnom mestu, na sobnoj temperaturi.

Mirjana Ljutić, nutricionista