Centar za preventivnu medicinu i hrono ishranu dr Gifing ugostio je nedavno u srcu prestonice profesora dr Roberta Lustiga, čuvenog svetskog stručnjaka iz domena endokrinologije i pedijatrije i jednog od najpoznatijih istraživača na polju biohemije i metabolizma.

Na predavanju pod nazivom ’’Kako najlakše pojesti sopstveno zdravlje’’, dr Lustig je govorio o najnovijim informacijama na temu patoloških uticaja različite hrane na razvoj mnogih bolesti i večitoj dilemi koja muči veliki deo populacije da su neaktivnost i preobilno obedovanje osnovni razlozi za prekomernu težinu.

Prema rečima ovog stručnjaka lenjost i proždrljivost nisu glavni krivci zbog kojih čovečanstvo protekle tri decenije neverovatnom brzinom postaje gojazno i bolesno, već prisustvo šećera u fabrikovanoj hrani.

Lista namirnica u kojima ni ne očekujete da ima šećera iz dana u dan sve je duža. Šećer se krije u hlebu, siru, kobasicama, dimljenom lososu,….Ogromna je razlika u šećeru koji se nalazi u voću i povrću od onog koji je dodat u procesu prerade hrane.

Dr Lustig ističe da pored toga što stvara zavisnost, šećer na mnogo načina urušava zdravlje. Doprinosi pojavi gojaznosti i metaboličkog sindroma, negativno utiče na krvni pritisak, nivo holesterola i triglicerida i uzrokuje pojavu ’’šećerne bolesti’’.

Najgore su kalorije iz šećera, jer se pretvaraju u mast u jetri, podižući otpornost na insulin i povećavajući rizik za dijabetes, kao i bolesti srca i jetre.

Kao jedan od vodećih stručnjaka mnogobrojnih studija koje su rađene među najmlađima koji pate od prekomerne gojaznosti dr Lustig ističe da potreba za prevencijom gojaznosti kod mališana proizilazi iz dramatićnog porasta njene učestalosti.

Sve je u rukama roditelja koji svojoj deci od najranijeg detinjstva treba da razvijaju svest o zdravim navikama i odgovornosti o sopstvenom zdravlju – kaže dr Lustig i naglašava da bi proizvodi koji sadrže šećer morali da imaju istaknuta upozorenja, kao što to imaju cigarete, ili neka alkoholna pića.

Doktorka Dragoslava Šaponja, načelnik kardiologije u Sremskoj Kamenici je nakon izlaganja dr Lustiga održala predavanje na temu: