Celulit je neumorni neprijatelj sa kojim se, pre ili kasnije, suoči svaka žena. Iako je on često udružen sa gojaznošću, „napada” i mršave osobe. Promene su najvidljivije u predelu kukova, na spoljnim stranama butina, u predelu kolena i skočnih zglobova. Sastavljen je od masti, vode i toksina, lokalizovan u nepokretnim „džepovima”, neposredno ispod kože, a rezultat su grudvaste naslage, poznate kao „pomoranđžina kora”.
Devojke i žene koje žele da spreče nastanak celulita, trebalo bi  konstantno da paze šta, kada i  u kojoj kombinaciji konzumiraju, jer borba sa celulitom počinje za stolom.

Obroci treba da budu redovni, što se pozitivno odražava na metabolizam, jer na taj način se stabilizuje nivo šećera u krvi, reguliše se želja za hranom, poboljšava se prolaz hrane kroz organe za varenje i hrana se optimalno iskorišćava. Faktori koji utiču na stvaranje celulita su: porodična predispozicija, hormonalni poremećaji, nošenje tesne odeće i obuće, visoke potpetice, slaba cirkulacija krvi, stres, premor, zagađen vazduh, pušenje, česta konzumacija alkohola, nedovoljno kretanje i dugotrajno sedenje.

Jedan od glavnih uzroka nastanka celulita je nepravilna ishrana, koja podrazumeva prekomerno unošenje masti i šećera, kao i brza hrana, nedovoljno uzimanje vode, razni gazirani napici i smanjena fizička aktivnost. Anticelulitna ishrana mora biti pravilna i zdrava da bi se sprečio poremećaj metabolizma i nagomilavanje otrova u telu. Preporučuje se dva do tri litra negazirane vode (bar 30 minuta pre ili posle jela), jer voda vezuje so i pomaže oslobađanje suvišne tečnosti iz organizma. Odličan je i zeleni čaj, čaj od rastavića i peršuna ( naravno, bez šećera) koji sprečavaju skupljanje otpadnih supstanci koje pospešuju pojavu celulita.
Jedan od važnih mikroelemenata u borbi protiv celulita je jod, koji predstavlja katalizator oksidacije i doprinosi pravilnim funkcijama metabolizma. Joda ima dosta u šargarepi, paradajzu, spanaću, integralnom pirinču, belom i crnom luku, kupusu i jajima.
Kad god je moguće jedite povrće u sirovom, nekuvanom obliku, jer tako unosite najviše biljnih vlakana i vitamina u svoj organizam.

Voćka broj jedan protiv celulita je svakako ananas! Ananas sadrži enzim bromelain koji učestvuje i u jačanju kolagena koji je ugrožen u tkivu zahvaćenom celulitom. Napunite frižider svežim ananasom, ali ga okrenite naopako (listovima prema dole) i ostavite da tako stoji pola dana pre nego što ga počnete konzumirati: šećeri sadržani u plodu ravnomerno će se rasporediti po svim njegovim delovima. Uvek birajte zreli plod jer se proces dozrevanja prekida odmah nakon branja. Ananas konzumirajte
Izbegavajte obroke „snogu”, na brzinu. Izbegavajte „grickanje” između obroka. Samo pravilno kombinovanu hranu organizam potpuno razgradi, apsorbuje i iskoristi. Za ručak i večeru, ne kombinujte ugljene hidrate i proteine! Svakodnevno vežbajte ili pešačite, minimum 30 minuta.
Ishrana protiv celulita ne bi smela da sadrži:

– Beli šećer
– Beli hleb i proizvode od belog brašna
– Svinjsku mast, margarin, loj
– Kolači sa kremom, čokoladu, testa pržena u masnoći
– Mesne prerađevine: kobasice, salame, paštete…
– Konzervisane supe, sosove
– Slane masne sireve, mileram, mleko, majonez, šlag… Parmezan i ostale vrste „odležanih“ sireva bogati su natrijumom, koji pospešuje zadržavanje tečnosti u organizmu.
– Pohovanu i prženu hrana
– Jake začini ( ljuta paprika, biber, vegeta, kari…) i kuhinjsku so jer prekomerna količina može pospešiti zadržavanje vode u organizmu. Izaberite pravilan način pripreme hrane, kako bi njegov slani ukus došao do izražaja. Da biste unosili manje soli u organizam, više jedite svežu i neprerađenu hranu. Hranu možete začiniti blagim zaćinskim biljem: peršunom, nanom, majčinom dušicom, bosiljkom, đumbirom, kimom…
– Slano konzervisano povrće i pržen krompir
– Izbegavajte kozumaciju slanih grickalica – slanog prženog kikirikija, slanih štapića i drugih namirnica sa puno soli.
– Gazirana i alkoholna pića i mnogo jake kafe ili crnog čaja.

Mirjana Ljutić, nutricionista