Terminom „glad“ označava se jaka želja za hranom, kuju prati niz objektivnih senzacija, kao što je ritmička kontrakcija želudca, takozvana „kontrakcija od gladi“, koja nastaje kada se satima ne uzima hrana.

Sitost je suprotnost gladi. Označava potpunu zadovoljnost potrebe i zahteva za hranom. Lateralno jezgro hipotalamusa možemo označiti kao centar za glad ili centar za hranjenje, a ventromedijalno jezgro hipotalamusa kao centar za sitost.

Glad možemo suzbiti, odnosno odložiti, unosom namirnica većeg indesa sitosti. Postoje namirnice koje uprkos visokom energetskom sadržaju ne drže dugo sitost, već naprotiv, izazivaju nekontrolisanu glad. To su uglavnom namirinice koje sadrže proste ugljene hidrate (slatkiši, keks, kolači,…) koji iz njih dovode do rapidnog povećanja šećera u krvi, što uzrokuje lučenje insulina, koji iznova obara šećer u krvi i tada mozak dobija jasan signal:

GLAD-ŠEĆER-ČOKOLADA!

Naime, postoje različite namirnice koje imaju istu kalorijsku vrednost, ali ne i istu zasitnu moć. Zato je kod odabira namirnica u jelovniku važno osvrnuti se i na indeks sitosti određenih namirnica.

Indeks sitosti podrazumeva sistem rangiranja hrane u odnosu na to, koliko Vas ta hrana dugo drži sitim. Nakon različitih istraživanja i otkrića da beli hleb čini da se osećamo 100% siti, on je uzet kao orjentir. Sve namirnice čija se vrednost nalazi iznad ove, duže drže sitost, a sve što se nalazi ispod ove odrednice, izaziva veću glad. Međutim, nisu baš sve namirnice sa visokim indeksom sitosti preporučive, i to naročito ukoliko hoćemo da izgubimo par kilograma viška.

Dobar izbor namirnica visokog indeksa sitosti čine: ovsena kaša, govedina, riba, integralni pirinač i testenina, jaja, povrće, posni sir, sočivo, pasulj, orašasti plodovi.

Zasitna hrana zapravo ima veći udeo:

proteina, kao makro nutrienta, koji utiče na sitost ali i na veći nivo hormona koji su povezani sa osećajem sitosti, kao što je grelin;
vlakana, koja povlače na sebe veću količinu vode, bubre u želudcu, usporavaju pražnjenje želudca i povećavaju vreme probave.