Ulja su veoma važna u ishrani zdravih i bolesnih ljudi, jer obezbeđuju potrebnu energiju i daju jelima prijatan ukus i miris koji jačaju apetit, a i obezbeđuju teksturu jelima. Ulja su neophodna za rast i produkovanje seksualnih hormona i prostaglandina, kao što su apsopcija i korišćenje u mastima rastvorljivih vitamina A, D, E i K. Obilje vitamina E u uljima takođe ima velike zdravstvene vrednosti, a naročito u stvaranju seksualnih hormona i usporavanju procesa starenja.

 

KIKIRIKI ULJE koristiti se za prženje, pečenje, ali i za začinjavanje salata. Veoma je aromatično, te ga treba dozirano dodavati u jela. U originalnoj ambaži može da se čuva do godinu dana, a kada se otvori, tada od 4 do 6 meseci.

SUSAMOVO ULJE je odličan izvor nezasićenih masnoća, E vitamina, kalcijuma, fosfora i antioksidanata koji stimulišu rad jetre. Susam je bogat gvožđem a sadrži i odličan procenat svih esencijalnih amino kiselina, naročito metionina koga često nema u proteinima povrća. Pošto je bogato kalcijumom i fosforom, dobro je za kosti i zube. Koristi se i u kozmetici za pravljenje sapuna.

BADEMOVO ULJE poboljšava varenje, otklanja nadutost stomaka, leči zapaljenje debelog creva, a koristi se i protiv zapaljenja i opekotina kože. Uglavnom sadrži nezasićene masnoće, bogate linoleinskom kiselinom koja je neophodna u ishrani.

MASLINOVO ULJE je veoma korisno za zdravlje ljudi, jer sadrži nezasićene masne kiseline koje regulišu nivo holesterola u krvi i na taj način štite srce i krvne sudove. Koriste se za kuvana jela, za začinjavanje salata, za pečenje mesa, ribe. Boja ulja varira od tamnozelene do zlatno žute. Ne koristite ulje za prženje. Ukus je slatkast i blag. Maslinovo ulje koje je bez mirisa, ukusa, svetle boje, obično je rafinisano, znači nije dobijeno hladnim ceđenjem. Pri kupovini obratiti pažnju na rok trajanja. Ulje je dobro ako je iz godine kada je ceđeno. Preporučuje se da se ulje potroši u godini proizvodnje. Ako ga konzumirate samo povremeno, bolje kupiti manju flašu, čak i ako je skuplje-sačuvaće bolji ukus i kvalitet. Dobra su grčka, italijanska, španska… Maslinovo ulje je osetljivo na svetlost, te dolazi do oksidacije što menja boju i aromu ulja. Zato ga treba čuvati u tamnim staklenim flašama na 10 do 15 stepeni. Maslinovo ulje lako prima mirise, te se lako može napraviti aromatično ulje korišćenjem mirišljavih biljaka, svežih ili suvih, začina, belog luka, ljute paprike, kore limuna, latice ruža, žalfije, origana, grančica čempresa… Aromatično ulje se može služiti kao predjelo, sa komadićima prepečenog hleba.

ULJE KOŠTICA GROŽĐA je neutralnog romaticnog mirisa. Koristi se za pripremu jela i slata. Blagotvorno deluje na celukopan organizam, a posebno na cerebrovaskularni sistem. Jača krvne sudove koji su oslabljeni pod uticajem bolesti i starosti. Smanjuje sklonost krvi ka formiranju ugrušaka koji uzrukuju nastanak srčanog i moždanog udara.

ULJE OD SEMENKI LANA koristi se samo za pripremu salata. Jelu se može dodati nakon kuvanja ili pri serviranju. Ulja bogata esencijalnim masnim kiselinama nisu dobra za kuvanje, prženje, jer visoka temperatura može da zdrave masnoće pretvori u štetne. Kupujte samo laneno ulje u staklenim bocama i obavezno ga čuvajte u frižideru. Laneno ulje pojačava nutritivnu, odnosno hranljivu vrednost namirnica, kao što su fermentisani mlečni proizvodi, morski proizvodi, soja, kupus, kelj, karfiol, jer pomaže esencijalnim masnim kiselinama da se ugrade u ćelijsku membranu. Iz lana su izdvojeni sastojsci koji koji se u organizmu metabolišu do  jedinjenja koja se bore protiv kancera ili ga sprečavaju (rak dojke, rak crevnog trakta…). Laneno ulje se ne preporučuje kod bolesti prostate i makularne degeneracije oka, kao i kod uzimanja aspirina i ciklosporina. Ne preporučije se u ishrani osoba sa problematičnim želucem. Laneno ulje sadrži 45-60% omega 3 masne kiseline. Ulje je žuto, ima naročit svojstven miris, neprijatan ukus. Korisno je u slučaju gubitka kose, sprečava stvaranje ugrušaka u krvi, smanjuje holesterol, a prema najnovijim istraživanjima, preventivno deluje u borbi protiv raka dojke. Kupujte laneno ulje u manjim bočicama, jer veoma brzo užegne, otprilike za 4 do 6 meseci od proizvodnje.

PALMINO ULJE je neutralnog mirisa i ukusa, svetlo žute do narandžastocrvene boje. Pogodno je i za pečenje, prženje i kuvanje. U prehrambenoj industriji se koristi za pravljenje margarina, masnoća i čokolada, pečenim i prženim komercijalnim proizvodima.

SUNCOKRETOVO ULJE je blagog ukusai bogato je nezasićenim masnim kiselinama. Ono sadrži 75% vitamina F. Ovako veliki procenat vitamina F čini da je ovo ulje ne postojano na vazduhu i svetlosti. Podesno je za kuvanje, prženje i za stavljanje u salate. Ulje treba da je bistro i prijatno blagog ukusa. Suncokretovo ulje se za prženje može upotrebljavati samo jednom. Ukoliko suncokretovo ulje koristite u više navrata, ono postaje veoma štetno po ljudski organizam. Svedite korišćenje ovog ulja na minimum, ulje od koštica grožđa može da postane adekvatna zamena.

KUKUROZNO ULJE ima nižu tačku grejanja, te se stoga koristi za kuvanje i pripremu salata. Sirovo ulje je žute boje, neprijatnog mirisa i ukusa i podložno je brzom kvarenju. Rafinisanjem ulje dobija svetložutu boju, prijatan miris i ukus, pa se najviše koristi u dijetalnoj ishrani jer mu se pripisuju dijetetska svojstva. Rok trajanja 12 meseci.

ULJE OD ULJANE REPICE, koristi se za kuvanje, pečenje i prženje. Ulje je bezukusno, tako da nije pogodno za pripremanje salata i umaka. Zahvaljujući svojim osobinama lako se koristi kao osnova za druge, specijalne vrste ulja. Ovo ulje povoljno deluje na masnoće u krvi, ima 10 puta viši nivo omege 3 od maslinovog ulja.Repičino ulje sadrži još i erucičnu kiselinu koja može štetno delovati, pa bi proizvođač trebao napisati da li je kiselina odstranjena ili se meša ili s drugim uljima kako bi se razjedinila.

ULJE OD BUNDEVE trebalo bi uvoditi postepeno u ishranu, jer ima veoma izraženu aromu. Ne rafinisano ulje ima specifičan ukus i miris na prženu semenku, boje cvenkastosmeđe do zelenkaste. Vrlo lepo izgleda u prelivima. Međutim, rafinisano ulje ima svetlo žutu boju, prijatan ukus i miris i može se duže čuvati. Ovo ulje je odlično za pripremanje prženog povrća, a odlično je i za salate. Bogat je izvor vitamina A, D i E. Korisno je za jačanje imuniteta, povećanje kvaliteta i količine spermatozoida, kao i za ublažavanje tegoba kod upale prostate.
Mirjana Ljutić, nutricionista