Anemija se pored medikamentozne terapije može lečiti i ishranom. Do anemije dolazi usled nedostatka crvenih krvnih zrnaca u krvi ili usled nedostatka hemoglobina koji ima ulogu u prenosu kiseonika u ćelijama. Umor i slabost najčešće prate anemiju.
Nedostatak gvožđa je najčešći uzrok anemije. Menstrualni ciklus kod žena sa obilnim krvarenjem dovodi do blage anemije. Nedostatak gvožđa može nastati i kod blagog krvarenja hemoroida, kod raka želuca ili debelog creva. Ukoliko je ishrana oskudna u namirnicama koje pospešuju stvaranje crvenih krvnih zrnaca, anemija se takođe može javiti. Anemija se može javiti kod podhranjenih i mršavih osoba, ali se može javiti i kod gojaznih osoba.

Anemija može nastati usled nedostatka vitamina B12 i folne kiseline, njihov nedostatak dovodi do manjeg stvaranja crvenih krvnih zrnaca.

Vegeterijanci, alkoholičari, trudnice i dojilje najčešće su grupe koje podležu anemiji.
Simptomi koji se javljaju su slabost, umor, vrtoglavice, mučnine, dijareja, bledilo, nastajanje modrica.
Nakon konsultacije sa lekarom, neophodno je konsultovati nutricionistu radi saveta za ishranu. Neophodno je pored gradivnih, energetskih i zaštitnih materija, uzeti u obzir i smanjenu sposobnost organizma da te materije iskoristi, kao i to da je anemija najčešće praćena smanjenim apetitom.

Ukoliko je anemija nastala usled nedostatka gvožđa u ishranu je neophodno uneti namirnice sa većom količinom gvožđa i vitamina C. Gvožđe je glavni sastojak hemoglobina, a vitamin C olakšava apsorbovanje ovog minerala.
Lekovite biljke kao što su ehinacea i kopriva mogu biti korisne, zato što potpomažu obnavljanje crvenih krvnih zrnaca. Maslačak, čičak, crvena detelina u obliku čaja, tinkture ili soka dovode do bolje iskoristljivsti gvožđa iz hrane.
Veća količina gvožđa u telu dovodi do toga da gvožđe deluje kao oksidans, što dovodi do stvaranja slobodnih radikala, koji mogu oštetiti ćeliju i isto tako dovesti do stvaranja LDL štetnog holesterola.
Studije pokazuju da starije osobe teže apsorbuju vitamin B12 što dovodi do anemije. Vegeterijanci koji unose veću količinu vitamina C, nisu u opasnosti od  nastanka anemije.

Hrana koja mora biti zastupljena kod anemije:
Crveno meso (jagnjetina, govedina), riba, sir, dzigerica, žumance, pečurke, špargla, soja, pšenične klice,  jezgrasto voće, zeleno lisnato povrće, mahunarke. Od voća se preporučuju agrumi, voće sa većom količinom vitamina C. Začini su korisni, zato što dovode do lučenja sokova za varenje, samim tim dovode do stvaranja apetita koji je smanjen kod anemije.
Šećeri brzoresurbujući kao što su slatkiši, beli šećer, med, nisu pogodni, jer dovode do nedostatka vitamina B kompleksa, što dovodi do manjka apetita.
Planinska klima je pogodno kod lečenja anemije i dovodi do stvaranja crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina.

Marija Stajić, nutricionista