Policistični jajnici

Šta je Policistični ovarijalni sindrom (PCOS)?

 • Policistični ovarijalni sindrom je skup simptoma kojeg karakterišu jajnici normalne veličine ili uvećani sa brojnim folikularnim cistama duž korteksa jajnika.
 • Inače jedan od najčešćih endokrinoloških poremećaja kod žena, praćen simptoma kao što su poremećaj ovulacije, hiperandrogenizacija (maljavost), akne. Duži niz godina PCOS je bio povezan sa kožnim oboljenjima i reproduktivnim problemima, a danas se sve više govori o njegovoj povezanosti sa povišenom telesnom masom . gojaznošću, insulinskom rezistencijom, glukoznom intolerancijom, dijabetesom tipa 2, hiperlipoproteinemijama, hipertenzijom, hipofunkcijom štitne žlezde. Ukratko, povezujemo ga sa metaboličkim sindromom.

Ko je sve podložan PCOS?

 • Statistika pokazuje da 25% žena ima pomenuti problem, i na osnovu toga možemo slobodno reći da je ovaj sindrom danas poprimio razmere globalne epidemije. Polako postaje ozbiljan svetski problem, jer čak 80% obolelih ima povišenu telesnu masu ili je gojazno.
 • Genetski faktor kao i ishrana igra vrlo bitnu ulogu u razvoju i nastanku bolesti. Danas se sve više priča da ključ za rešavanje ovog problema leži u našoj mikrobioti u našem crevnom traktu, tako da čuvanjem naše crevne flore, pre svega pravilnom ishranom rešavamo sve metaboličke problem koji su udruženi sa PCOS sindromom. U osnovi ishrane velikim delom treba insistirati na unos vlakana, jer danas se pouzdano zna da mnoga plemena koja žive u izolovanim krajevima poseduju veliki skup mikroorganizama na i u svom telu.
 • Pa zbog toga da oni vrlo retko tj. nikada ne oboljevaju od ulceroznog kolitisa, Krona, insulinske rezistencije i PCOS-a. Oni svojom ishranom na dnevnom nivou unose preko 100g vlakana, dok klasičnim dijetama unosimo svega dvadesetak grama.

Koji su simptomi PCOS?

Problem sa kožom i kosom (Alopecija i akne)

Hiperandrogenizacija (hormonski neravnoteža)

Policistični jajnici

Povišen holesterol

Povišen krvni pritisak

Neredovan I bolan menstruacioni ciklus

Povišena antitela štitne žlezde (AntiTg I AntiTPO)

Povećana viscelarna masnoća (masna jetra)

Kako mogu da sprečim?

 • Promenom životnog stila, a on u ovom slučaju mora biti vrlo poseban, rešava sve simptome koji prate policistični ovarijalni sindom.
 

Iskustva pacijenata

Milena Radomirović
Nutricionista

 U naš centar je pre 6 meseci došla pacijentkinja I.M 38 godina, 164cm, 138kg sa aknama na licu, proređenom kosom, povećanom maljavošću na bradi, neredovnim ciklusom i depresijom. Rezultati krvi su takodje pokazali ozbiljan metabolički problem:
TSH -7,7 mlU/L, Anti TPO – 1105, Anti Tg – 422,
Vitamin D – 17 nmol/L (75 – 250),
Glukoza – 5,3; 11,2; 14,1; 17,6; 18,2 (mmol/L)
Insulin – 103; 412; 821; 999; 1021 (pmol/L)
(vreme: 0, 30, 60, 90, 120 minuta)

 Nakon 6 meseci pridržavanja Programa ishrane dr Gifing prilagođenom njenim potrebama i redovnim kontrolama, pacijentkinja je izgubila 35kg telesne mase i svi rezultati su polako dovedeni u referentne vrednosti, insulin nakon obroka je sada u referenci i iznosi 11 umesto 1021 kao što je bio na samom početku.

Napomena: Pacijentkinja nije uzimala nikakvu medikamentoznu terapiju jer je sama insistirala, i da je svoj problem rešavala isključivo ishranom i suplementacijom koju je dobila u našem Centru od strane lekara i nutricioniste.

Kako izgleda pregled?

 • Pregled se radi kod lekara i nutricioniste.
 • Detaljno se analizira sastav tela
 • Radi se intolerancija na preko 600 namirnica
 • Radi individualnijeg pristupa savetuje se nutrigenetika
 • Na osnovu dobijenih rezultata radi se individualni plan I program ishrane
 • Kontrolni pregled se obavlja jednom mesečno, na kojem se ispituje opet struktura tela, proverava napredak I prate biohemijski rezultati
 • Prilagodjavanje jelovnika na mesečnom nivou
 

Šta da očekujem posle pregleda?

 • Pored redukcije telesne mase (ukoliko je to bio jedan od problema), rešavate celokupni fizički izgled, promene na koži, kosi, i što je najvažnije rešavanje svih biohemijskih parametara koji bi Vas uveli u ozbiljan metabolički problem koji ćete adekvatnim tretmanom u našem centru izbeći.
 

Ostali pregledi

Video izjave pacijenata

Online zakazivanje pregleda