Ishrana trudnica

Nakadašnju priču o tome kako trudnice treba da jedu za dvoje, u današnje vreme je zamenila bojazan modernih trudnica da će se prekomerno ugojiti. U novonastaloj, obrnutoj situaciji, buduće majke ograničavaju količine hrane i tako ne hrane svoje telo na zdrav način. Posledice njihove odluke trpi i nerođena beba. Sve nutrijente koji su potrebni za pravilan rast i razvoj beba dobija preko placente, na čiju će veličinu i efikasnost uticati ishrana majke pre i za vreme trudnoće.

Program hrono ishrana dr Gifing omogućava budućim mamama da bez velike muke i za kratko vreme, nauče principe zdrave ishrane, biraju kvalitetne namirnice i pravilno ih kombinuju.

Redovni i izbalansirani obroci u trudnoći

Redovan doručak, adekvatno odabrane „grickalice“ za užinu, kvalitetan ručak i večera – značiće da mama dobija sve što joj je potrebno za zdravlje i jak imunitet, a beba nutrijente za rast i razvoj. Upoznajmo malo bolje osnovne karakteristike obroka za trudnice na Programu (hrono) ishrane dr Gifing.

Uz personalizovani jelovnik i plan ishrane dr Gifing, dobićete predloge za nutritivno bogate, izbalansirane obroke, kako biste osigurali unos neophodnih vitamina i minerala.

Značaj folne kiseline u trudnoći

Folna kiselina u trudnoći je od izuzetne važnosti jer umanjuje rizik od ozbiljnih defekata kod novoroženčeta. Zajedno – folna kiselina, vitamini B6 i B12 – preveniraju komplikacije trudnoće kao što su spontan pobačaj, prevremeno rođenje, mala telesna masa na rođenju…

Uloga folne kiseline:

Kalcijum u ishrani trudnica

Potreba za kalcijumom u trudnoći se povećava. U ranoj fazi trudnoće, kalcijum se uzima iz rezerve iz kostiju, ali se kasnije vraća. Uz kalcijum potrebno je unositi i vitamin D koji pomaže kalcijumu u formiranju kostiju i zuba. Vitamin D se stvara u organizmu tokom boravka na suncu, a u hrani ga ima u sledećim namirnicama: svinjska mast, riba, losos, haringa, tuna, riblje ulje, jaja, puter, pečurke…

Namirnice sa većom količinom kalcijuma su mocarela, rikota, skuša sa kostima, losos sa kostima, kelj, blitva, pasulj šareni, soja, sardine sa kostima, brokoli, suve smokve, susam, peršun list.

Koji se sve problemi rešavaju pravilnom ishranom u trudnoći?

Opstipacija

Opstipacija predstavlja veliki problem trudnicama. Lenja creva su često glavni krivci za to, savet je da imate fizičku aktivnost, jer ukoliko ste vi aktivni biće i vaša creva. U ishranu je neophodno unositi dosta tečnosti i dijetnih vlakana.

Gorušica

Osećaj žarenja i bola u grudima izazvan gorušicom sve češće se sreće kao veliki problem u trudnoći. Nije dovoljno popiti tabletu protiv gorušiće, već je veoma važno korigovati ishranu. Bitno je šta jedemo i kako kombinujemo hranu.

Hrana, kao što su mleko, kafa, pivo, lisnato testo, belo pecivo – mogu dovesti do povećanja kiselosti želudačnih sokova.

Povišeni šećer u krvi

Povišen šećer u trudnoći je sve češća pojava. Ukoliko hormon insulin ne obavlja svoj posao kako treba i ne spušta šećer u krvi na pravi način, dolazi do povećanja šećera u krvi. Ishrana igra glavnu ulogu i potrebno je izbegavati hranu koja naglo podiže šećer u krvi – odnosno izbegavati namirnice sa viskim glikemijskim indeksom (GI).

Voće koje je sočno i dosta slatko, zatim krompir, kuvan celer, kuvana šargarepa, cvekla – naglo podižu glukozu u krvi. Slatkiši, belo brašno, peciva takođe imaju veliki GI.

Uloga nutricioniste u ishrani

Ishrana pre trudnoće je značajna koliko i ishrana u toku trudnoće. Zadatak nutricioniste je da pruži odgovarajuće savete o ishrani i ženama koje planiraju potomstvo, kao i trudnicama. Odnos između zdrave ishrane u trudnoći i donošenje zdrave bebe na svet može da izgleda vrlo složeno, pa podrška strućnog nutricioniste mnogo znači.

Dr Gifing centar je organizovao poseban program namenjen budućim majkama:

  • Od naših nutricionista možete saznati kako da se hranite preplanirane trudnoće. Oni će vam pomoći da se za drugo stanje pripremite ishranom i dovođenjem organizma u balans.
  • Stručni tim dr Gifing centra mesto gde možete dobiti i sve savete u vezi ishrane tokom tudnoće.

 

Nije potrebno jesti za dvoje, ali nikako nije dobro jesti samo za jednog. Uz malo truda Vi možete nahraniti sebe i bebu na zdrav način, bez viška ili deficita kilograma.

Dr Gifing centar je svakako tu za vas i nakon što sa bebom dođete iz porodilišta. Saznajte više o porodičnim programima i pogodnostima.

 

Ostali pregledi

Video izjave pacijenata

Online zakazivanje pregleda