Gojaznost

Gojaznost je bolest koja se ispoljava prekomernim nakupljanjem masti u organizmu i povećanjem telesne težine.

Epidemija ovog oboljenja je širom sveta u stalnom porastu, pa se gojaznost svrstava među vodeće bolesti savremene civilizacije. Gojaznost pored očiglednih estetskih, može da stvori i ozbiljne zdravstvene probleme i da tako utiče na kvalitet života.

Dijabetes je sistemski poremećaj metabolizma, koji se karakteriše povišenim nivoom glukoze u krvi usled smanjene sekrecije, ili smanjenog biološkog dejstva hormona insulina, odnosno u kombinaciji ova dva faktora.

 

Ko je sve podložan gojaznosti?

Faktori rizika

Genetika

Loš stil života

Nepravilna, neredovna ishrana

Faktori rizika

Gojaznost, osim što spada u glavne faktore rizika na nastanak široke lepeze kardiovaskularnih oboljenja, ona deluje i indirektno uzrokujući druge bolesti. Gojaznost povećava verovatnoću pojave raznih oboljenja, naročito srčanih, dijabetesa tipa 2, opstruktivne apneje tokom sna, nekih vrsta kancera, artroze i astme.

 

Kako sprečiti gojaznost?

Možemo delovati preventivno kako bismo sprečili pojavu gojaznosti, što dalje uzrokuje druge zdravstvene probleme.

 

Promenite životni stil već danas!

Primenom adekvatnog režima ishrane (Ishrana dr Gifing), koja ukratko podrazumeva uobročenost, vođenje računa o unosu određenih namirnica u određeno doba dana, kombinacijama namirnica, razmaku između obroka, redukciji prostih šećera.

Uključujući fizičku aktivnost, najbolje kao kombinaciju brzog i sporog hoda pre obroka (najbolje pre doručka).

Kako izgleda pregled u našem Centru?

Na početku pregleda se popunjava upitnik, na kojem se skreće pažnja na eventualne bolesti u porodici, zdravstvene probleme i drugo što bi značilo lekaru/nutricionisti u proceni.

– Obavlja se merenje sastava tela na savremenoj vagi, InBody analizatoru 770, na osnovu kojeg se dobija detaljni uvid u strukturu tela.

– Radi se test intolerancije na hranu, neinvazivnom metodom (bez vađenja krvi) preko BioKat i Mora aparata i to na preko 600 alergena.

– Nakon testa intolerancije i InBody merenja, nutricionista daje preporuke u vezi ishrane za narednih mesec dana i kreira se individualni jelovnik.

– Pacijent ima pregled i kod lekara gde se analizira telesni sastav, tumače laboratorijski nalazi i savetuje adekvatna suplementacija.

Šta da očekujem nakon pregleda?

U kratkom periodu pacijent oseća više energije, nema nadutost, primećuje se gubljenje santimetara u obimima, bolje spava, manje se zamara.

Na mesečnom nivou se rade kontrolni pregledi, na kojima pacijent dobija ponovni uvid u sastav tela, a napredak prati korekcija jelovnika za naredni mesec.

Oseća se veća energija, zadovoljni ste, obim tela počinje da se smanjuje, a što je najvažnije nakon mesec dana, povišeni parametri u krvi se vraćaju u normalu (holesterol, trigliceridi…).

Ostali pregledi

Video izjave pacijenata

Online zakazivanje pregleda