Dijabetes

Dijabetes je u dramatičnom porastu u celom svetu. Prema proceni Instituta za javno zdravlje Srbije (Registar za dijabetes) 710.000 stanovnika Srbije ima dijabetes.

Dijabetes je sistemski poremećaj metabolizma, koji se karakteriše povišenim nivoom glukoze u krvi usled smanjene sekrecije, ili smanjenog biološkog dejstva hormona insulina, odnosno u kombinaciji ova dva faktora.

Simptomi dijabetesa

Pojačana žeđ

Često i obilno mokrenje

Gubitak u težini

Opšta malaksalost

Faktori rizika

Genetika

Gojaznost

Loš stil života i nepravilna ishrana

Ko je sve podložan dijabetesu?

Danas se dijabetes svrstava u grupu najčešćih endokrinoloških oboljenja sa prevalencom u stalnom porastu.

Zbog različite kliničke slike, razlikujemo nekoliko oblika šećerne bolesti:

 

Dečiji dijabetes

Juvenilni dijabetes

Adultni dijabetes

Starački dijabetes

Dijabetes u trudnoći

Dijabetes se može javiti i u trudnoći. Taj latentni oblik bolesti iniciran je trudnoćom tokom koje dolazi do promene u hormonskoj ravnoteži žene. To može izazvati poremećaj u izlučavanju insulina i samim tim povećanje vrednosti glukoze u krvi. U rizičnu grupu spadaju žene starije od 25 godina koje su bile gojazne i pre trudnoće.

Obično se vrednosti šećera stabilizuju po porođaju, međutim, žene koje su obolevale od dijabetesa u trudnoći mogu kasnije biti podložne razvoju tipa 2.

Pobedite dijabetes prirodnim putem, uz pomoć pravilne ishrane!

 

Kako program hrono ishrane dr Gifing utiče na dijabetes?

 • Iskustva pacijenata našeg Centra, potvrdila su da primenom programa ishrane dr Gifing, kao i suplementacije kod osoba obolelih od dijabetesa dolazi do značajnog unapređenja zdravlja.
 • „Glikozilirani hemoglobin-HbA1C je bio u padu već nakon mesec dana od primene režima.“
 • Kod većine pacijenata smanjen je broj insulinskih jedinica ili su u potpunosti prestali da uzimaju insulin , a mnogi su se oslobodili i oralnih antidijabetika.
 • Posebno su uočljivi rezultati kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2, a koji je u najvećem broju slučajeva posledica nepravilne ishrane.
 • Sledstveno tome, loše navike dovode do nakupljanja patoloških i lokalizovanih masnih naslaga u pojasnoj-stomačnoj regiji.
 

Iskustva pacijenata

Stevan P.

Bio sam na insulinskoj terapiji osam godina. 14 jedinica ujutru, takođe još dva puta u toku dana isto jedinica i malo više druge vrste uveče.

Imao sam dijetu za koju sam mislio da je najbitnija i najbolja za mene. Na primer, ujutru sam jeo parče hleba sa nekim namazom i jogurt, za ručak kuvana piletina i krompir, za večeru hleb sa namazom i jogurt, a imao sam i dve užine, na primer, sok od pomorandže pre podne i dve jabuke popodne. Nisam ni slutio da sam sve pogrešno radio.

Na pregled kod dr Gifing me je odvela moja žena, koja je rekla da sam postao odvratna, destruktivna osoba…nisam uopšte shvatio šta mi govori dok nisam obavio razgovor sa dr Gifing, kad sam shvatio da sve što radim – radim pogrešno.

Počeo sam da primenjujem program, prvo pomalo, ali veoma brzo u potpunosti, jer sam shvatio da sam se preporodio , totalno sam se oporavio, naravno, danas nemam nikakvu terapiju za moj navodni, bivši dijabetes, moj šećer jutarnji je između 5.5 i 5,7.

Počeo sam da vežbam tri puta nedeljno i osećam se izvanredno!

 

Ivana T.

Pre dve godine sam postala pacijent centra za hrono ishranu dr Gifing. Izuzetno sam zadovoljna rezultatima, smršala sam 33 kilograma, izbegla sam terapiju insulinom, a trebalo je da započnem ovu terapiju tada. Uz hrono ishranu dr Gifing, rezultati su bili izvanredni, a Liver Life se pojavio baš u trenutku kad sam razmišljala o tome da li da uopšte nastavim sa bilo kakvom terapijom (jer su rezultati bili perfektni). Nisam nastavila raniju terapiju. Počela sam primenu preparata Liver Life ujutro i uveče, sokić je sjajnog ukusa i oduševljena sam, mada mi sada doktori u Centru za ishranu dr Gifing ograničavaju upotrebu livka (ja ga tako zovem), samo na ujutro, pre doručka. HbA1c je 4,8 (bio 9,9), vitmin D je 122 (referenca 75 do 250), ne znam koliko je bio ranije, nikad nisam merila…

 

Pacijentkinja koja je izbegla insulinsku terapiju

Ja sam pročitala i u komentarima koji su bili na vašem sajtu a i u časopisima u kojima su izlazili podaci o vama da su pojedini dijabetičari skinuti sa insulina, da su umanjene doze i to je za mene bio glavni razlog da dodjem. Naravno pored svih drugih bolesti koje imam, ja sam se borila protiv raka, protiv raznih drugih srčanih bolesti, angine pektoris, srčanih i moždanih i mnogih drugih brojnih bolesti visokog krvnog pritiska, masnoće u krvi i naravno sa prekomernom težinom koja je bila prateća, ustvari ili uzročnik ili posledica svih tih mojih bolesti koje su trajale decenijama. Ne zaboravimo da sam ja u 80 godini, znači već u dubokoj starosti pa ipak mislila sam da nikada nije kasno da čovek nešto promeni u svom životu. Već prvi utisak koji sam stekla kada sam došla u vašu laboratoriju ostavio je na mene jedan veoma značajan i pozitivan utisak. Prvo prilaz pacijentu je bio individualan i studiozan, rezultate koje sam otkrila tom prilikom za mene su bili ne zastrašujući ali su bili krajnje opominjući da treba nešto da se uradi. Ja sam imala jednu veoma važnu potrebu da promenim drastično sve ono što mi do sada nije bilo u redu i prihvatila sam taj program koji mi se učinio sasvim prihvatljivim odnosno odgovarajućim, pogotovo što mi se način ishrane mnogo više dopao nego onaj klasični dijabetičarski način kada su nam određivali pet obroka pa šesti pred spavanje i brojanje kalorija što mi ni malo nije odgovaralo. Vrlo brzo posle kratkog vremena ja sam primetila da su mnoge tegobe koje sam ja imala kao što je vraćanje kiseline, stomačni problemi koje sam imala, nesanice, gorušice, to mi je prvo nestalo što znači da je hrana koju sam uzimala, bila tačno izbalansirana odnosno uzimana u vreme kada mi ne škodi a drugo ja sam odmah videla da su se moji rezultati poboljšali.

Kako izgleda pregled?

 • Pregled se radi i kod nutricioniste i kod lekara
 • Detaljno se analiyira segmentni sastav tela (procenat mišića, vode, masnoća…)
 • Radi se intolerancija na preko 600 alergena
 • Na osnovu dobijenih rezultata, kreira se individualni jelovnik za narednih mesec dana
 • Kontrolni pregledi se obavljaju jednom mesečno, na kojem se meri sastav tela i prati se napredak
 • Prilagođavanje jelovnika iz meseca u mesec
 • Posle mesec dana dolazi do ubrzavanje metabolizma i povećanje energije.
 • Smanjuje se nivo holesterola i poboljšava se lipidni status
 • Gubi se želja za slatkišima
 • Dugoročno se očekuje poboljšanje lučenja insulina i bolja regulacija metabolizma ugljenih hidrata.
 

Ostali pregledi

Video izjave pacijenata

Online zakazivanje pregleda