Mokraćne infekcije su gotovo jednako čest zdravstveni problem kao prehlade, a posebno su na njih osetljive žene. Pretpostavlja se da će svaka treća žena tokom života oboleti od cistitisa, posebno između 20. i 40. godine života. Kod muškaraca rizik infekcije raste sa godinama, u prvom redu zbog mokraćnih problema vezanih za bolesti prostate koje otežavaju mokrenje.
Uzročnik upala mokraćnih puteva u 80% slučajeva je bakterija iz creva, Escherichia coli, inače normalni stanovnik crevne flore. Mokrenje je obično praćeno osećajem peckanja, bolom u donjem delu trbuha i povremeno krvarenje. Retko se javlja povišena telesna temperatura. Stoga cistitis ne treba trpeti, jer bakterije mogu trajno oštetiti prirodnu odbrambenost sluznice, već se kod prvih problema treba obratiti lekaru, koji će propisati adekvatnu terapiju.

Na pojavu cistitisa mogu uticati:

•    Stres
•    Manjak estrogena kod žena u menopauzi
•    Bolesti koje slabe imuni sistem
•    Preterana konzumacija alkohola
•    Sedenje u penušavim kupkama
•    Donje rublje od sintetike
•    Loša intimna higijena
•    Korišćenje parfimisanih uložaka

Posebnu pažnju treba posvetiti cistitisu kod male dece, naročito ako se ponavlja. Tada treba utvrditi postoje li ozbiljnije bolesti ili nepravilnosti građe urinarnog sistema, pa ih blagovremeno lečiti. Oprezne bi trebale biti i trudnice, jer je zbog drugačijih anatomskih odnosa, skraćen put od debelog creva do mokraćne cevi, što olakšava širenje bakterija.
Kod cistitisa posebna pažnja trebalo bi da se obrati na ishranu. Špargla je dobra protiv svih bolova u bešici i prilikom mokrenja. Protiv otežanog mokrenja redovno jesti sveže oljuštene i usitnjene semenke bundeve. Takođe je korisno jesti pečenu bundevu.

Trebalo bi izbegavati šećer u svim oblicima, kao i jako začinjenu i ljutu hranu. Potrebno je piti najmanje dva litra vode ili ne zaslađenog biljnog čaja dnevno, kako bi se bakterije lakše „isprale“ urinom. Kod upalnog cistitisa izuzetno je efikasan čaj od rastavića, koji temeljno pročišćava urinarne puteve. Kod cistitisa pomažu i kopriva, imela, neven, uva, preslica, troskot… Ukus čaja možete doterati samo limunom.

Uvin čaj je antiseptik. U listovima uve, nalazi se supstanca arbutin koji deluje na bubrege. Kako bi se aktivirao arbutin i lečenje bilo delotvorno, potrebno je uz uvin čaj piti i male količine sode bikarbone i konzumirati dosta povrća. Dobro je znati da zbog uvinog čaja urin može biti smeđezelele boje. Dugotrajno uzimanje većih količina ovog čaja može uzrokovati poremećaje i nadražaje želuca, pa i kožne alergije. Stoga se savetuje uzimanje preporučene količine, ne duže od 10 dana u kontinuitetu. Uvin čaj se ne preporučuje trudnicama i dojiljama!

Sok od brusnice i borovnice, onemogućava prijanjanje bakterija na zid mokraćnog kanala. Preporučuje se 6 nedelje svakodnevno piti po čašu soka, između 17h i 19h.
Potrebno je ograničiti upotrebu napitaka koji bi mogli nadražiti urinarni sistem i pogoršati osećaj peckanja, kao što su: alkohol, crni čaj, kafa, gazirana pića… Jaki čajevi i kola napici, sadrže značajne količine kofeina, koji iritira zid bešike i pospešuje potrebu za mokrenjem.
Vitamini A i C štite od urinanih infekcija. Nedostatak vitamina A dovodi do stanja organizma koji je idealan za razvoj bakterija i pojavu infekcija. Vitamin C povećava kiselost mokraće, što ometa rast bakterija.

Mirjana Ljutić, nutricionista