Poboljšajte koncentraciju i savladajte nervozu  uz pomoć mirišljavog začina

Pored toga što golica i ’’miluje’’ čula, cimet blagotvorno deluje na nervni sistem, otklanja uzroke razdražljivosti, nervoze, nesanice i podiže raspoloženje.

Zbog svog karakterističnog mirisa i ukusa, cimet je od davnina postao jedan od omiljenih začina, a u savremenom dobu još je popularniji zbog svojih lekovitih moći.

Kroz istoriju vredniji od zlata

Istorija cimeta (cinnamomum zeylanicum) je veoma zanimljiva. Ova biljka potiče sa Šri Lanke, ali uspeva i u drugim tropskim krajevima.  Još su stari Egipćani cimetom obogaćivali ukus brojnih napitaka, lečili bolesti i koristili ga kao sredstvo za balsamovanje. U doba Kleopatre bio je najprodavaniji začin na pijacama Aleksandrije.  Bio je toliko cenjen da su ga smatrali vrednijim od zlata.  Stari Rimljani su ga koristili za izradu opojnih parfema. U srednjem veku predstavljao je jednu od prvih sirovina koje su se razmenjivali između Evrope i Bliskog istoka.

Danas se najviše ceni cejlonski cimetov začin zbog visokog sadržaja tanina (do 2,5 odsto) i etarskog ulja (pet odsto). Izuzetno prijatne je arome i mirisa. Manje se traži cimet iz Kine koji je suprotno drugim vrstama oporog ukusa i nedovoljno privlačnog mirisa.

Uvek se odlučite za štapić cimeta

Plod cimeta nije jestiv, a iz njega se dobija vosak koji se koristi za mirišljave sveće.

Cimet možete da kupite u vidu štapića (urolana kora drveta),  ili samleven, u prahu. Kora cimeta sadrži etarsko ulje, kumarin, sluz i tanine.  Bolje je koristiti ga u štapićima,  jer u drugom obliku nema garancije da se radi o najkvalitetnijoj vrsti. Samleven se često meša sa lošijim varijantama.

Etarsko ulje cimeta ima karakterističnu aromu i ispoljava antimikrobno delovanje (antibakterijsko i antigljivično, posebno na kandidu).

Cimet je hranljiva namirnica koja se dodaje prilikom pripreme raznih jela. Prah cimeta poboljšava ukus pikantnim specijalitetima meksičke i arapske kuhinje. Listovi se, takođe, koriste kao začin, poput lovorovog lista za kuvana jela.

Štapići se koriste kao dodatna aroma za kompote i vruće napitke, poput kuvanog vina i kafe. Cimet se odlično slaže sa vanilom, muskatnim orahom i korijanderom.

Mirišljavi sedativ

Cimet se potvrdio kao odličan sedativ. bogatstvo eteričnih ulja, kiselina i tanina blagotvorno deluje na nervni sistem, otklanja uzroke razdražljivosti, slabog apetita, nervoze i nesanice. Pozitivno utiče na koncentraciju, pamćenje, kao i sposobnost reagovanja. Reguliše krvni pritisak jer u svom sastavu poseduje aktivne supstance koje opuštaju mišiće arterija.

 

Prirodan sagorevač masti

Stručnjaci ga preporučuju ženama u svim starosnim dobima. Koristan je za ublažavanje menstrualnih kao i tegoba u periodu menopauze.  Pomaže kod krvarenja iz materice posle porođaja.

Savetuje se damama koje žele da se oslobode viška kilograma. Cimet je prirodan sagorevač masnih naslaga, čisti zidove krvnih sudova i reguliše trigliceride i loš holesterol u krv. Eterična ulja, kiseline i tanini koje sadrži ubrzavaju metabolizam. Na taj način telo troši više energije, pa i kalorija.

Prema rezultatima trogodišnje studije na Tehnološkom univerzitetu u Maleziji, koju je vodio doktor Muhamed  Roji Sarmidi, materije iz cimeta mogu da smanje trigliceride za 20 do 30 odsto, ukupni holesterol za 12 do 25 odsto, a loš holesterol LDL za sedam do 30 odsto. Pola kašičice cimeta dnevno dovoljno je kao preventivna mera.

Prija i pomaže dijabetičarima

Američki istraživači su dokazali da jedinjenje iz cimeta (MHCP-Metilhidroksi kalkon polimer), deluje slično kao insulin i na taj način pojačava primanje glukoze u ćelije. Pojedine naučne studije pokazuju da samo pola kašičice ovog aromatičnog začina dnevno znatno mogu da pomognu u snižavanju nivoa šećera u krvi kod dijabetičara.

Tera groznicu

Deluje antiseptično i detoksično na organizam. U kombinaciji sa đumbirom stimuliše cirkulaciju, snižava telesnu temperaturu i ’’tera’’groznicu. Zbog svojih anti-bakterijskih i anti-virusnih svojstava koristan je u sezoni gripa i nazeba. Podstiče znojenje i pomaže pri opuštanju napetih i bolnih mišića, kao i kod kašlja i gnojne angine. Krepi posle preležane bolesti i jača imunitet.

Od cimeta se mogu pripremati oblozi koji se stavljaju na bolna mesta na telu, a samo nekoliko kapi ulja od cimeta dovoljno je da zaustavi krvarenje iz nosa.

Melem za bolan stomak

Cimet je odlično sredstvo za bolestan stomak. Sprečava probavne smetnje, nadimanje i povraćanje, poboljšava apetit, jača želudac, reguliše varenje, a koristi se i kao diuretik. Zbog visokog sadržaja eteričnih ulja deluje antibakterijski i antimikotički u sluzokoži creva i mokraćnih puteva. Reguliše stvaranje kiseline i sluzi u želucu i blagotvorno deluje na stomak kod porodilja.

Strah i trepet za gljivice

Pored toga što poseduje protivupalno dejstvo, cimet uništava gljivice i sprečava njihov rast i bujanje. Stimuliše mokrenje i odlična je preventiva protiv upale zglobova i gihta.

Za libido na zavidnom nivou

Pošto izuzetno pospešuje cirkulaciju, prati ga glas da podstiče polnu moć.  U zemljama Dalekog istoka, žene koje dugo ne mogu da ostvare trudnoću, koriste malo cimeta više puta u toku dana. Recept se pokazao efikasnim i kod muške impotencije. Kažu da cimet pomaže kod regeneracije reproduktivnih organa.

Mirjana Ljutić, nutricionista