Ultra zvučni pregled štitne žlezde | Dr Gifing
Pretraga
Pretraga

Ultrazvučni pregled štitne žlezde

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde

Ultrazvučni pregled štitne žlezde predstavlja potpuno bezbolnu i neinvazivnu dijagnostičku metodu koja daje precizan uvid u stanje tkiva štitne žlezde.

Pomoću ultrazvučne metode mogu se dijagnostikovati sve promene u veličini i strukturi štitne žlezde. Color doppler pruža kompletan izveštaj o stanju prokrvljenosti tkiva.

Ukoliko se otkriju promene na žlezdi, pacijent se upućuje na pregled kod endokrinologa radi dalje dijagnostike kao što su laboratorijske analize hormona štitne žlezde, scintigrafija,…

Kome se preporučuje ultrazvučna dijagnostika?

Ultrazvučni pregled se preporučuje svim osobama koje imaju genetske predispozicije, onima koji imaju prekomernu težinu ili hormonske poremećaje (PCOS), ljudima koji pate od dijabetesa, kao i ženama u menopauzi, svima koji su pod svakodnevnim stresom, imaju tegobe pri gutanju ili bolove u vratu, osobama koje osećaju veliki umor i manjak energije, ili im opada kosa.

Pregled na godišnjem nivou

Pod uslovom da nema promena na tkivu štitne žlezde i da je hormonski status u granicama normale, pregled se preporučuje jednom godišnje.

Ukoliko to nije slučaj, kontrolni ultrazvučni pregled je potrebno obavljati više puta u toku godine.

U Centru dr Gifing, pacijenti kod kojih postoje promene na štitnoj žlezdi, dobijaju savet od lekara i preporuku odgovarajuće suplementacije koja znatno doprinosi zdravlju štitne žlezde. Posle toga lekar ih upućuje kod strukovnog nutricioniste kako bi dobili individualne i precizne savete pravilnog režima ishrane koji može pomoći i sprečiti dalji razvoj bolesti.