Restrikcija u hrono ishrani | Dr Gifing
Pretraga
Pretraga

Restrikcija u hrono ishrani

Hrono restrikcija

Restrikcija je pojam koji je doktorka Ana Gifing osmislila i primenila u svom programu ishrane, a koji traje najmanje 28 dana (najčešće individualno do postizanja željenih rezultata).

Tada se iz svakodnevne ishrane, apsolutno eliminišu slatkiši,veštački zaslađivači, alkoholna pića i zašećereni napici, proizvodi od belog brašna,voće, krompir, mahunarke, kao i sve namirnice koje imaju visok glikemijski (slatki) index, ili bespotrebno kisele organizam.

Sve to ima za cilj da smiri aktivnost pankreasa i smanji varijacije insulina koji je odgovoran za sveukupan metabolizam.

Prednosti programa ishrane Dr Gifing i restrikcije

Prednosti u poređenju sa ostalim programima ishrane za redukciju telesne težine (masnoće):

 nema količinskog ograničenja hrane i dozvoljenih napitaka (važno je samo konzumirati namirnice u vreme kada organizam tu hranu lako vari i bogato koristi)
  konzumiraju se apsolutno sve grupe namirnica
 lečenje mnogih metaboličkih poremećaja bez medikamenata (hipertenzija, dijabetes, gojaznost, pothranjenost, poremećaji varenja, anemija, malaksalost,…)
 brzo i trajno postizanje optimalnih biometrijskih vrednosti
 nema jo-jo efekata (gubljenje-vraćanje kilograma)
 ne gube se samo kilogrami (masnoće), već se telo lepo preoblikuje

Restrikcijom se pospešuje regulisanje acidobaznog (kiselo-baznog) stanja organizma i dovodi do stepena zakišeljenosti telesnih tečnosti na neutralan nivo, čime se jača imunitet i vitalnost organizma.

Na taj način se podstiče čišćenje, odnosno detoksikacija organizma.

Svaka hrana koju unosimo u organizam može biti kiselog, baznog, ili neutralnog karaktera, pa se ta osobina koristi u individualnom kombinovanju u jednom obliku.

U programu ishrane dr Gifing primenjuje se ciljano povećanje baznosti i na taj način se sprečava štetno dejstvo kiselih namirnica.

Kisela sredina u organizmu je pogodno mesto za nastanak svih oboljenja.

Na primer, kancer je ’’najkiselija’’bolest

Uslovi za pravilnu hrono restrikciju

Obratiti pažnju na kombinaciju namirnica

Tokom restrikcije potrebno je obratiti pažnju na pravilno kombinovanje namirnica.
To je jedan od najvažnijih momenata programa hrono ishrane dr Gifing.
Kombinacija hrane koja se unosi je od presudnog značaja.
Postoje određena pravila koja se moraju poštovat za napredovanje i ostvarivanje ciljeva.

Vaznost testa intolerancije na hranu

Da bi program hrono restrikcije dr Gifing dao najbolje rezultate potrebno je obaviti testiranje intolerancije na hranu, posle čega se dobija lista namirnica na koje organizam ne reaguje dobro.
Njihovim uklanjanjem iz ishrane postiže se rasterećenje u digestivnom traktu i pomaže u uspostavljanju boljeg metabolizma. 
Uz protokol i program ishrane, a na osnovu uzete anamneze, parametara dobijenih merenjem na najsavremenijem medicinskom analizatoru sastava tela In Body 720 i 770, trenutnog zdravstvenog stanja i laboratorijskih pokazatelja, uradjenih na Anesa aparatu, individualno se savetuje uzimanje odgovarajućih dodataka u ishrani (dijetetski suplementi), u cilju sprovođenja programa ishrane.

Obavezna pravila restrikcije

Tokom restrikcije, potrebno je pridržavati se sledećih pravila:

-Razmak između obroka (doručak-ručak-večera) treba da bude 5-5 i po sati. Nema užine!

-Prvi napitak pre jutarnjeg obroka treba da bude biljni ne voćni čaj (kamilica, nana, lipa, majčina dušica,…) sa dodatkom limuna. Može doći u obzir topla voda sa limunom posle čega sledi doručak. Ovo ima za cilj da poveća baznost tela i očisti organizam od otpadnih materija

-Doručak je najvažniji obrok! Ujutro treba jesti tostiran hleb sa maslacem, sendvič (od celovitog zrna žitarica) sa maslacem, slaninom, ili pršutom, jaja,… Za doručak je obavezno jesti obrok bogat masnoćama, belančevinama i sporovarećim hidratima (celovite žitarice, integralni hleb,mafini,…)

-Kafa može da se pije posle doručka, ili ručka bez mleka i šećera. Ako morate da zasladite kafu koristite steviju, a umesto kravljeg upotrebite bademovo mleko.

-Ručak tokom restrikcije podrazumeva kombinaciju mešovitog povrća (sveže, grilovano) sa jačom vrstom mesa (teletina, junetina, prasetina, jagnjetina, divljač,..). Tokom restrikcije ne konzumirati: mahunarke, termički obrađeno korenasto povrće (šargarepa, celer, paškanat, cvekla,…), skrobasto povrće (krompir), turšiju, pirinač, kukuruz,…

-Uveče NIKAD nemojte jesti voće, slatkiše, testo, crni i beli hleb, sendviče, pite, pice, gibanicu, lanene pločice, grisine, čips, kokice, makarone, pirinač, grašak, pasulj, krompir,žumance (skrob). Za večeru treba jesti lagane proteine poput belanaca, piletine, ćuretine, ribe i konzervisane ribe sa povrćem bogatim biljnim vlaknima (zelena salata, paprika, krastavac,…)

Izbegavanje određenih namirnica može dovesti do značajnih poboljšanja mnogih naizgled neizlečivih, dugotrajnih hroničnih stanja, uključujući reumatoidni artritis i smetnje sa varenje.

Ukoliko ste zaninteresovani za lični i jedini patentirani program restrikcije popunite kontakt formu