Hleb dr Gifing | Dr Gifing
Pretraga
Pretraga

Hleb dr Gifing

Hleb dr Gifing
1 27/10/2015

Hrono hleb dr Gifing

Poštovani potrošači, poštovaoci programa Hrono ishrane dr Gifing i svi koji žele da se zdravo hrane – predstavljamo vam,  Hrono hleb dr Gifing!

Ovaj jedinstven proizvod na našem tržištu, pripreman je po originalnoj  recepturi dr Ane Gifing u saradnji sa austrijskim lancem pekara Roggenart.

Veći deo u sastavu hleba zauzima ražano integralno brašno. Hleb poseduje i heljdino brašno, ovsenu kašu (od celog zrna ovsa), i raženo kiselo testo. Dopunski sastojci u tehnološki zanemarljivom procentu su pšenično integralno brašno, kvasac i so.

Sve navedene sirovine su kontrolisanog (uvoznog) porekla, vrhunskog kvaliteta (non GMO) i nisu tretirane pesticidima, što se danas smatra imperativom kada je zdrava hrana u pitanju.

Zašto odabrati baš hleb dr Gifing?

Danas, u savremeno doba hleb se ne proizvodi samo od brašna, vode, soli i kvasca, već mu se dodaju mnogi aditivi.

Ti dodaci se koriste u različite svrhe. Između ostalog za poboljšanje svojstava testa i gotovog hleba, za ubrzavanje procesa fermentacije, kao i za produžetak roka trajanja proizvoda.  Neki od aditiva negativno utiču na zdravlje, a za pojedine se odavno zna da su kancerogeni.

Tu se već standardno nalaze sledeći agensi:

  • kalijum bromat- oksidirajući agens koji se koristi kako bi se ubrzalo zrenje testa (potencijalni karcinogen)
  • azodikarbonamid- dodaje se za poboljšanje teksture i jačanje testa (potencijalni karcinogen)
  • delimično hidrogenisana ulja- dodaju se radi sprečavanja oksidacije i kvarenja (sadrže trans masti za koje se zna da podižu nivo lošeg holesterola)
  • visoko fruktozni kukuruzni sirup – dodaje se zbog braon boje kore hleba i slatkog ukusa ( u korelaciji je sa pojavom metaboličkog sindroma, hipertenzije, bolestima jetre i drugim oboljenjima)
  • pečeno lomljeno zrno soje – dodaje se radi poboljšanja arome.

Neki od aditiva kao što su fruktoza, amonijumov bikarbonat i fosfati utiču na povećanje nivoa akrilamida u hlebu, a za koji se već dugo zna da je karcinogen.

Naš hleb ne sadrži aditive!

Glavni sastojak hrono hleba dr Gifing je raženo integralno brašno. Raž sadrži minerale, mangan, fosfor, bakar, magnezijum, kao i vitamin B5. Prava je mala riznica neceluloznih polisaharida- netopivih vlakana koja pomažu u probavi i pružaju osećaj sitosti.

S obzirom na to da veći deo u hlebu zauzima upravo raženo integralno brašno, hrono hleb dr Gifing ima niži glikemijski indeks od pšeničnog hleba.

Preporučuje se u ishrani dijabetičara, jer raženo integralno brašno ima veće skrobne granule i čvršći matriks testa u odnosu na pšenično brašno, zbog čega se sporije vari i apsorbuje, a samim tim izaziva i sporiji rast šećera u krvi.

Hleb sadrži i raženo kiselo testo koje zbog posedovanja mlečne, sirćetne i propionske kiseline sprečava rast kvasaca i plesni pa deluje kao prirodni konzervans. To testo daje braon boju kore i jedinstven ukus.

Kiselo testo osigurava povećanu biološku raspoloživost minerala – gvožđa, magnezijuma i cinka, jer se pri tako niskim vrednostima pH razgrađuju fitati, za koje se zna da se inače vezuju za navedene minerale i ometaju njihovo iskorišćavanje.

Pri nižim pH vrednostima dolazi i do stabilizovanja inače labilnih bioaktivnih komponenti-vitamina B2, B3, aminokiselina lizina, triptofana, i metionina- koje sintetišu mlečno-kisele bakterije prisutne u ovom testu.

Mlečno-kisele bakterije koje su prirodno prisutne u ovom testu sintetišu i prebiotike – glukane, fruktane, glukooligosaharide i fruktooligosaharide, a pored toga i dekstran za koji je dokazano da smanjuje nivo holesterola i tiglecirida. Zbog niske pH vrednosti smanjena je hidroliza skroba, pa zbog toga ovo testo ima nizak glikemijski indeks.

Jedan od velikih problema sa pekarskim proizvodima je činjenica da na njima ne moraju biti navedeni svi sastojci, zbog čega kupci često mogu biti u zabludi.

To je još jedan razlog više da se odlučite baš za Hrono hleb dr Gifing- potpuno prirodan proizvod, poznatog sastava  i apsolutno bez pesticida i aditiva.

Regulativa kontrole kvaliteta austrijskog proizvođača ne dozvoljava postojanje štetnih agenasa ni u tragovima, za razliku od drugih proizvođača čiji to nije primarni cilj.

Roggenart smo izabrali kao partnera u projektu „Zdravlje pre svega“.

U pripremi je još jedan proizvod od integralnih žitarica i celog zrna, bez pšenice i kvasca, kojim ćemo vas uskoro obradovati.

Konačno ćemo moći da kažemo i onima sa najosetljivim stomakom da zdravo pecivo od sada mogu kupiti i u pekari!

Mr. nutr. Daria  Nieder

Posted in Blog by Gifing