Genetika, DNK test i genetske analize, DNK program ishrane | Dr Gifing
Pretraga
Pretraga

Genetika


Genetika i ishrana


 

Personalizovana ishrana i fizička aktivnost na osnovu DNK testiranja. Najsavremenije metode genetskih testiranja donele su nam mogućnost da stvorimo potpuno individualan  koncept ishrane i rekreacije u cilju unapređenja zdravlja i ostvarenja dugovečnosti.

 

                                                                                 

Kome je DNK program namenjen?

Svima, bez izuzetaka.   Genetskim testiranjem se može odrediti već kod malog deteta da li postoji faktor rizika za pojavu gojaznosti u kasnijem životnom dobu. Ukoliko dobijemo pozitivan rezultat, dajemo preporuku za ishranu koja će sprečiti nastanak gojaznosti, ili izlečiti već postojeću. Osobe čiji su članovi uže porodice oboleli od različitih vrsta karcinoma, dijabetesa, Alchajmer demencije, gojaznosti… su potencijalno u visoko rizičnoj grupi, gde se genetsko testiranje izuzetno preporučuje. Takođe, ukoliko već postoji problematika gojaznosti, poremećaj rada štitne žlezde, dijabetesa, karcinoma i sl. genetsko testiranje nam može pomoći u odabiru dalje suplementacije i preporuke oko načina ishrane.
Više informacija pogledajte specijalni DNK program-u ishrane 

 

 

 

           

Zastoj u mršavljenju i lako vraćanje kilograma

Mutacija na nekim genima je razlog zašto neko ne može smršati do željene težine i pored mnogobrojnih dijetetskih pokušaja i intenzivnog vežbanja, odnosno, zašto lako vrati kilograme po yo-yo fenomenu. Genetskim skriningom se ciljano može ispitati funkcionalnost mišića i time najtačnije proceniti za koje vrsta rekreativne ili sportske aktivnosti je određeni čovek sposoban. Kad ovu metodu udružimo sa testiranjem funkcionalnosti mišićnih vlakana i sklonosti ka povredama na TMG (tenziomiografija) aparatu, dobijamo kompletnu mišićnu mapu, kao i smernice za najadekvatnije vežbanje. Na taj način se uklanja mogućnost povrede pri pogrešnim vežbama, ali se i optimizuje rezultat u sportu, ako se izabere onaj sport za koji nas je genetika opredelila. Ovo testiranje je izuzezno važno uraditi pre nego što se dete uputi na izabrani sport, sa ciljem da se ozbiljnije bavi istim.    
Za više informacija o DNK fizičkoj aktivnosti pogledajte ovde.

Genetska analiza

Genetska analiza daje odgovor na važna pitanja iz oblasti preventive i unapređenja zdravlja. Rezultati DNK testiranja direktno dovode do pravih smernica u načinu ishrane, izbora namirnica i precizan izbor i vremensko trajanje fizičke aktivnosti.

Kada se radi DNK test?

 • kada želimo da individualni program ishrane i vežbanja bude perfektan,
 • kada želimo jedinstven, individualan DNK program ishrane (DNA diet),
 • kada želimo sprečiti nastanak gojaznosti ili je izlečiti,
 • kada želimo da proverimo predispoziciju za pojedini sport i vrstu rekreacije.

DNK test analizira sledeće:

 • 6 najčešćih genskih varijanti povezanih s povišenim indeksom telesne mase (BMI), gojaznošću i povećanim udelom masnog tkiva – (tzv. jabukoliki tip gojaznosti koji nosi rizik od kardiovaskularnih bolesti).
 • 2 najčešće genske varijante povezane s intolerancijom na laktozu koja je uzrok smetnjama u crevnom traktu (nadimanje, dijareje, povećani gasovi itd.).
 • sekretor status povezan s metabolizmom ugljenih hidrata i neophodnošću korišćenja probiotika u kontinuitetu.
 • genske varijante povezane s metabolizmom folata (vitamin B9) – važne za prepoznavanje čak 26 različitih faktora rizika za skraćenje životnog veka. Srčani i moždani udar, Alchajmerova demencija i karcinomi spadaju u prva četiri faktora rizika za skraćenje životnog veka.
 • genske varijante povezane sa fizičkom izdržljivošću, koja je izrazito bitna kod maratonaca i plivača, veslača, triatlonaca i sl. i veoma su važne za sportiste i rekreativce čija disciplina zahteva ovaj tip izdržljivosti. Postoje posebne genske predispozicije koje dovode do povećanja delotvornosti aerobnog načina dobijanja energije.
 • genske varijante povezane sa snagom mišića, odnosno udelom brzokontrahujućih mišićnih vlakana koja su bitna za stvaranje veće sile pri velikim brzinama kontrakcije (bitne za sprintere, atletičare).
 • genske varijante povezane s većim smanjenjem količine masnog tkiva pri jakoj aerobnoj telesnoj aktivnosti (treninzima izdržljivosti); ukoliko postoji ova genetska predispozicija, savetuju se individualni intenzivni treninzi radi topljenja masnoća, ali, ukoliko ne postoji, ovakvi će treninzi biti apsolutno kontraproduktivni, što se često vidi u praksi (osoba će uz intenzivne treninge izuzetno teško i sporo gubiti masti).

Kako se radi testiranje?

Za DNK analizu koristi se uzorak sluzokože usne duplje. Uzorak se uzima brisom, a sam postupak je jednastavan, brz i bezbolan.